» Magyarország

» Magyarország » Somogy » Balaton


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Nyaralás Balatonlellén: a Balaton parti városnak több mint négy kilométer hosszú ingyenes partszakasza van.


Szabadstrandok

Balatonlelle egyedülálló módon több mint négy kilométer hosszú ingyenes partszakasszal rendelkezik.

A több kisebb méretű szabadstrand mellett a város közepén, a hajóállomástól nyugatra a 2 kilométer hosszú Nyugati szabadstrand várja a víz szerelmeseit. A sekély, lassan mélyülő tópart kedvelt a kisgyermekes családok körében is. A strand teljes területét - néhol akár száz méter szélességben - szépen gondozott pázsit borítja. A szabadstrand szolgáltatásai: kalandpark, tenisz – és strandröplabda pályák, az óriási csúszda, a vízibicikli és szörfkölcsönző, a játszóterületek, büfék nagyon népszerűek a vendégek körében.

A Balatonlelle-felsői vasútállomás közvetlen közelében található a Szirom közi szabadstrand. A strand bejárat szerinti jobb oldalán egy büfé üzemel. A büfé után nem sokkal található a szociális épület elsősegélynyújtó helyiséggel, valamint férfi és női WC-vel. A strandon érdekes alakú zuhanyzó áll. A területet nagy fák veszik körbe, így bőven lehet árnyékot találni.

Balatonlelle és Balatonszemes határán fekszik a Határ utcai szabadstrand. A strandon kis méretű homokozó és mászóka áll a gyerekek rendelkezésére. Az egész területet hatalmas fák borítják be árnyékkal. A strand közvetlen szomszédságában büfé üzemel.

A Csöpi közi szabadstrand bejáratánál büfé és kizárólag nyaranta üzemelő ABC áll a fürdőzők rendelkezésére. A strandon található szociális helyiség férfi és női WC-vel is.

Kilátó a Kishegyen

A város egyik nevezetessége a Kishegy, ami a környék egyik legszebb helyszíne tele pincékkel, vendégváróhelyekkel, valamint egy barokk kápolna is található itt.

A Kishegyen lévő Parkerdőben kiszélesítették az odavezető utat, fa információs táblák kerültek ki, és megépítettek egy játszóteret, valamint egy közel 20 négyezetméteres fa panoráma- és pihenőteraszt is, ahonnan pazar kilátás nyílik a Balatonra, Tihanytól Badacsonyig. 

Fából készültek a játszótér elemei, kerékpártárolókat, nagy asztalokat és padokat állítottak fel, valamint tűzrakóhely is lesz a területen. A tervek szerint a Majthényi Présháztól a parkerdő első pihenőjéig felújítják a felfelé vezető utat is, és igazi kuriózum az a mini tájfutópálya, amit a gyermekeknek építenek ki.

Szent Donát kápolna a Kishegyen

Szent Donátnak, a szőlősgazdák védőszentjének tiszteletére 1758-ban felszentelt barokk kápolna belső rendezésével, a késő barokk faoltárral mint egy kis ékszer díszíti Kishegyet.

Talán túlzás nélkül kijelenthető, hogy ez Somogy megye legszebb műemlék kápolnája, a „villáműző” Szent Donátról (a szőlősgazdák védőszentje) elnevezett kishegyi Szent Donát kápolna.

A parányi épület tájba illesztése és építészeti megformálása egyaránt rendkívüli. Egyes források szerint 1757-58-ban építette Tóti Lengyel Gáspárné Sztranyay Julianna a családi szőlőbirtokukon, mások szerint viszont: „A barokk stílusú kishelyi kápolnáról az 1815. Évi egyház-látogatási jegyzőkönyv tesz először említést. Eszerint báró Majtényi György építtette, de hogy mikor, arra már senki nem tudott válaszolni.” 

A kápolna vagyonnal nem rendelkezett, de a földesúr, gróf Széchenyi Ferenc minden szükséges dologgal ellátta. Évente két alkalommal tartottak misét benne: Szent Donát és Szent György napján. Ma már csak Szent Donát napján – a borhét ideje alatt – tartanak itt misét.

Rádpuszta

Árpád-kori romtemplom. A történeti források szerint egykoron e vidék a Rád nemzetség őszi fészkének adott otthont, akik Somogyban a legyőzött Koppány vezér területén kaptak birtokokat. A nemzetségre utal a település neve is. A középkori Rád falu templomára vonatkozó első írásos feljegyzések az 1333-as és 1335-os pápai tizedjegyzékből származnak.

Programok

Lellei Gasztrofarsang 2023.02.04.

A lellei, boglári vendéglátósok és borászok részvételével rendezik meg az V. Lellei Gasztrofarsangot. Különleges, erre az eseményre összeállított menüsor, farsangi étel - bor párosítások.

Balatonlellei Borhét 2023

A Balatonlellei Borhetet Villáműző Szent Donátnak, a szőlőhegyek védőszentjének tiszteletére rendezik meg a lellei szőlősgazdák minden évben. A 29. rendezvény tervezett időpontja: 2023. augusztus 4-13.Tartomány:Somogy
Település:Balatonlelle
GPS: 46° 47′ 12.34212″, 17° 41′ 47.47524″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward