» Magyarország

» Magyarország » Pest » Pilis

Dévényi Antal-kilátó a Nagy-Kopasz hegyen


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A népszerű építőjátékot, a Jengát idézi meg Dévényi Antal erdész nevét viselő kilátó Piliscsaba mellett, a Nagy-Kopasz hegyen. A 11 és fél méter magas új építmény páratlan kilátást nyújt a 447 méter magas hegy tetejéről.


Az Ybl-díjas Koller József által tervezett kilátó 11,5 méter magas, a közel 17 négyzetméter alapterületű kilátószintről páratlan kilátás nyílik a Budai-hegységre és a Pilisre. Az épület 4X4 méter alapterületű hasábja tömör, egymásra rakott fenyőgerendákból épült fel, melyhez 132 köbméter gerendát használtak fel. Az építészeti forma népszerű a világban, számos lakóépület, szálloda és turisztikai funkciójú objektum valósult meg ebben az egyszerű, letisztult, geometrikus stílusban.

A Budapest közelében található új kilátó több úton és több irányból is megközelíthető, így Piliscsaba mellett Pilisszántó és Piliscsév felől is.

A parkerdő egykori munkatársához, Dévényi Antalhoz (1910-1994) köthető az ezerhektáros pilisvörösvári kopárokon kialakított híres fenyőállomány, melyet ma a Pilisi Parkerdő Zrt. fokozatosan lombos erdővé alakít.

Megközelítés: A kilátó legegyszerűbben a piliscsabai vasútállomástól, a kék háromszög jelzést követve érhető el. A 2,3 kilométeres úton 220 méternyi relatív szintkülönbséget kell legyőzni, ami átlagosan 55 perc alatt teljesíthető. A kilátó közvetlen közelében a kék körjáratú, a kék kereszt és kicsit távolabb a sárga körjáratú turistaút garantálja a változatos barangolás környékbeli lehetőségeit.Tartomány:Pest
Cím:Piliscsaba
GPS: 47° 38′ 8.40876″, 18° 50′ 0.92652″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward