» Magyarország

» Magyarország » Pest » Pilis


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Dunántúli-középhegység legmagasabb pontján található a 17 m magas Boldog Özséb-kilátó.
A 756 méter magas Pilis-tetőn álló létesítmény a hegység közepén található, közelében nincsen parkoló vagy buszmegálló, csak gyalogosan érhető el. A felfelé igyekvők előtt fokozatosan nyílik meg a Pilis-tető körül elterülő táj, a Vörösvári-medence vagy a Budai-hegység.

A Boldog Özséb-kilátó környékén a panorámán kívül számos kolostorromot és barlangot fedezhetnek fel a látogatók, valamint a közelben látványos sziklák és szurdokok találhatók.

A kilátót egy meglévő vasbeton geodéziai torony átalakításával hozták léA kilátószerkezet látogatószintje 13 méter magasan van, a 3 méter széles körgyűrű területe mintegy 50 négyzetméter. A látogatószinthez új, fából készült lépcsősor vezet, a kilátó falát függőleges fatartók alkotják, amelyek egységes homlokzatot képeznek. A lépcső gerendái acélszerelvényekkel kapcsolódnak a meglévő vasbeton falhoz és a faszerkezethez, a lépcsőfellépőt és a járófelületet csúszásmentesen alakították ki.

A kilátó névadója Boldog Özséb, a pálos rend alapítója. A legtöbb középkori kolostorrom a Pilisben a Magyar Pálos
Rendhez köthető, hiszen az Özséb esztergomi kanonok nevéhez fűződő rend 13. századi alapítása részben ide kötődik.

A Pilis-tetőn a nyolcvanas években katonai bázis működött. A megmaradt hangárok, épületmaradványok és a természetvédelmi oltalom miatt a kilátó csak a jelzett turistautakon közelíthető meg.

Megközelítés: A Boldog Özséb-kilátó megközelítése több irányból, de csak gyalogosan, illetve kerékpárral lehetséges. A legkönnyebben a Két-bükkfa-nyeregből érhető el: a zöld kereszt, majd a zöld sáv, végül – mellőzve egy jobbra kiágazó zöld háromszög jelzést – a balra rézsútosan kiágazó zöld háromszög jelzést követve. Kerékpárral, vagy babakocsit tolva az erdészeti mű- és földúton lehet feljutni. Pilisszántó határától vagy Pilisszentkereszt központjából előbb a piros sáv, majd a zöld sáv és végül szintén a zöld háromszög jelzéseket kell követni. Mindhárom kiindulási ponton van a személyautóknak parkolási lehetőség és helyközi autóbuszmegálló is.Tartomány:Pest
Cím:Pilisszentkereszt
GPS: 47° 41′ 30.11064″, 18° 53′ 59.21232″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward