» Magyarország

» Magyarország » Pest » Pilis


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Pilisszentkereszt közelében található Dera-patak festői szurdokvölgye.


A meredek szurdokvölgyet a patak alakította ki, amely ma búvópatak jelleggel hol eltűnik, hol újra feltör. A festői völgyben kis bukók, vízesések, kimosott sziklaformák találhatók.

A kelet-nyugat irányú, nagyon meredek szurdokvölgy még a legnagyobb kánikula idején is üdítően hűvös klímával rendelkezik. A patakban apró rákokat, különböző ízeltlábúakat is megfigyelhetünk.

A szurdok geológiai értékét elsősorban az adja, hogy a patak által kivájt völgy meredek falai kiválóan feltárják a földtörténet középkorának triász időszakában képződött dachsteini mészkő formáció vastag padjait, valamint a kőzetrétegek mozgását.

A Dera-patak mentén az erdő között húzódó szurdokba apró fahídakat építettek, a pihenőhelyeket, padokat, tűzrakóhelyeket alakítottak ki, s a parkoló autók számára egy nagyobb tisztást tettek szabaddá. A három kilométeres erdei sétaút a XII. századból származó Cisztercita-kolostor romjaihoz vezet.

Új kerékpáros híd a Dera-patak felett

Az új kerékpáros híd a Dera-patak felett a Budapest-Szentendre kerékpárút nyomvonalán helyezkedik el. A 36 méter hosszúságú híd az Eurovelo 6 nemzetközi kerékpárút 5,6 kilométeres szakaszának része.

A szakasz egy része Natura 2000 védettséget élvező ártéri erdőben vezet, ahol a meglévő kerékpárutat korszerűsítik. Szentendre területén új kerékpáros pihenőhelyet alakítanak ki és két pihenőhely újul meg Budakalászon.Tartomány:Pest
Település:Pilisszentkereszt
Cím:Dera-szurdok
GPS: 47° 41′ 4.29288″, 18° 55′ 1.96968″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward