» Magyarország

» Magyarország » Baranya

Mohácsi busójárás

2023. február 16.

Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Rekordszámú maskarás búcsúztatja a telet a február 16-21. között zajló mohácsi busójáráson. A hatnapos (február 16–21.) rendezvény programok többsége ingyenes lesz.
Mintegy 2000 maskarás űzi a telet a mohácsi busójáráson. A népszokás hat napon át, tizenöt helyszínen zajló csaknem másfél száz programjára hatvanezer látogatót várnak.

A szervezők tájékoztatása szerint a messze földön híres esemény leglátványosabb programjait a tradíciónak megfelelően az idén is farsangvasárnapon tartják meg.

A busók ekkor kelnek át csónakkal a Dunán, vonulnak fel a belvárosban, teszik vízre a farsangi koporsót, avatnak új busókat és gyújtanak hatalmas máglyát a város főterén.

Bár a legtöbb turista és helyi érdeklődő vasárnap jelenik meg a városban, a busójárás mind a hat napjára jutnak érdekes és színes rendezvények.

A több mint 140 program között a hagyományoknak megfelelően lesz táncház, tamburakoncert, busómaszk- és kellékkiállítás, film- és könyvbemutató, kézműves vásár, de a busócsoportok is rendeznek bemutatókat, valamint a mohácsi magyar és délszláv gasztronómiában is elmerülhetnek a látogatók látványfőzések keretében.

A népszokás keretében várhatóan minden eddiginél nagyobb számban vonulnak fel az esemény főszereplői is Mohács utcáin: 64 busócsoport közel 2000 maskarása tesz meg minden tőle telhetőt a tél elűzéséért. 

Programok 2023-ban:

Évről évre egyre többen érkeznek a busójárásra, ezért igyekeznek úgy szervezni a programokat, hogy elkerüljék a nagy tömeget egy-egy helyszínen. Ezért a Széchenyi tér, a Deák tér és a Busóudvar mellett a Szerb templom és a Selyemgyár udvarán is felállítottak szabadtéri színpadot, ahol a többi helyszínhez hasonlóan LED-falon is lehet követni az eseményeket. Újdonság, hogy idén már a piacon is tartanak rendezvényeket.

Kisfarsangkor, csütörtökön három órától indul a gyerekek felvonulása a Sokac-körtől. A Széchényi-téren közben gyermek tánc- és busócsoportok bemutatóját láthatjuk majd, majd indul a szabadtéri táncház, természetesen a busókkal.

Pénteken délután a Széchényi, a Busóudvar és a Deák téri szabadtéri színpadon busócsoportok és zenekarok mutatkoznak be és lépnek fel a közönség előtt.

Szombaton délelőtt a belvárosban kinyit a népművészeti- és kézműves vásár, délután 14 órakor pedig indul a Botos csoport busólakodalmas menete. Négy órakor kezdődik a Zora tánccsoport bemutatója és táncháza a Tamburaiskola zenekarával a Széchenyi téri színpadon. A Busóudvarban látványfőzés közben ismerkedhetünk Mohács ízeivel.

Farsangvasárnap, a busójárás fő napján hihetetlen programkavalkád várja az érdeklődőket. Többek közt délelőtt 10 órától a Kolompos busócsoport tagjaival lehet találkozni a Szerb templom udvarában, ahol a színpadon zenekarok, táncosok, busócsoportok bemutatói is megnézhetők.

A Széchenyi téren Sokac táncház kezdődik. Déltől a Sokac-révben tánccsoportok, dudások és busók bemutatói, majd a busók csónakos átkelése a Dunán következik a programban. A nap egyik fénypontja, a busócsoportok felvonulása délután 14 órakor indul, ezután kezdődik a farsangolás a belvárosban. A Széchényi tér közepén felállított máglyát öt órakor gyújtják meg a busók.

Hétfőn délután egy órától Kersics Anka emléktábláját koszorúzzák meg a Sokac-körben, majd a busók hagyományos házról-házra járása következik a Kóló téren és a környező utcákban.

A busójárás zárónapján, kedden délután fél háromkor a Kóló térről indul a busócsoportok felvonulása. Öt órakor a Zora néptáncegyüttes lép fel a Széchényi tér színpadán, majd fél hat órakor ismét meggyújtják a máglyát és elégetik a telet jelképező koporsót.

A népszokás idei részletes programjairól, a helyszínek megközelítéséről, parkolási információkról a www.mohacsibusojaras.hu oldalon és a rendezvény hivatalos közösségi oldalán olvashatóak további részletek.


Busójárás: Mohácsi télűző népszokás

A mohácsiak körében sokacnak, a köznyelvben sokácnak nevezett népcsoport által meghonosított, híres farsangi eseményt egy 1783-as feljegyzés említi először. A balkáni térségből a török hódoltság idején Mohács környékén megtelepedő etnikum körében élő legenda szerint furfangos őseik a török megszállás elől a Duna túlsó partján lévő Mohács-szigetre menekültek. A sokacok álruhákat öltve tértek vissza a folyón átkelve és rajtaütöttek a babonás törökökön, akik az ijesztő maskarásoktól megrémülve fejvesztve menekültek a városból.

A busójárás tradicionális elemei változatlanok: borzas busóbundákat öltő felnőttek faragott álarcokban, jellegzetes kellékekkel, öles kereplőkkel, kolompokkal felszerelkezve búcsúztatják a zord évszakot és várják a tavaszt.

A sokacok hagyományait, népművészetét, mindennapjait 2019-től egy tájház is bemutatja Mohácson.

A busójárás 2020-ban és az azt megelőző években - kedvező időjárás esetén - napi 50-60 ezer embert vonzott a Duna-parti városba.

2021 elején a súlyosbodó járványhelyzet miatt nem tartották meg téltemető, tavaszköszöntő népszokás eseményeit.Tartomány:Baranya
Település:Mohács
GPS: 45° 59′ 36.18096″, 18° 40′ 55.58844″
Időpont:2023. február 16.
Honlap: https://www.mohacsibusojaras.hu/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward