» Ausztria

» Ausztria » Tirol


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Virgen fölött magasan magasodott egykor a hatalmas Rabenstein-vár, amelyet 1183-ban említenek először oklevelek. Valaha Tirol egyik legmagasabb várkastélya volt (1382 m). 1636. április 16-án a vár tűzvész áldozatául esett, és nem épült újjá. A maradványok ma is láthatók.


A várhegy már jóval az első vár építése előtt is lakott volt, amit római kori leletek bizonyítanak.

A mai romok csak sejtetik az egykori komplexum méretét: 4800 m²-es teljes területével Tirol harmadik legnagyobb középkori várának számít. Két velencei érme és a Római Birodalomból származó ékszerek leletei a várhegy korai használatára utalnak. Egy kis erődítményt azonban csak a 12. században építettek, és a 18. századig Virgen kormányzójának székhelyéül szolgált.

A vár eredetileg Görz megyéhez tartozott, majd III. Albert tiroli gróf birtokába került. A salzburgi érsek azonban 1252-ben elfogta, és Albertnek a szabadulásáért cserébe át kellett adnia Virgen várát és Oberdrauburg várát az érsekségnek. Salzburg a várat Albert örököseinek adományozta hűbérül. A 15. századig a várat Burg vagy Schloss Virgen néven emlegették; csak később honosodott meg a Burg Rabenstein elnevezés, bár nem tudni, hogyan alakult ki ez a név.

A palota a vár egyik legrégebbi része, eredetileg egy többszintes épület volt, amelyből mára csak az alapfalak maradtak meg. 1272 körül hozzáépítettek egy gazdasági szárnyat és egy kápolnát, amelyek létezéséről csak az északi fal freskómaradványai tanúskodnak.

1300 körül átépítették a gyűrűs falakat a várkapuval (amely már nem maradt fenn), a torony legmagasabb pontján felhúzták a várőrséget, és megépítették az úgynevezett Pfaffenstöcklt. A Pfaffenstöckl a gyűrűfal háromszintes bővítménye volt, amelynek belsejében az első emeletet mind a négy oldalon teljes felületű freskókkal díszítették, amelyeknek egyes részei a mai napig fennmaradtak. A falfestmények miatt a Pfaffenstöckl-t sokáig összetévesztették a várkápolnával. Hogy megóvják ezeket a festményeket a további időjárás viszontagságaitól, a Pfaffenstöckl maradványait tetővel védték.

A 14. század első felében a várkomplexumot végül egy tornyokkal megerősített külső vár és a torony biztosította. Leromlása miatt a vár utolsó adminisztrátora, Jakob Andrä Miller von Aicholz 1703-ban a faluba költözött, mire a várat végleg a pusztulásnak hagyták.

1636-ban a vár nagy tűzvész áldozatául esett. A gyanú szerint egy apát gyújtotta a tüzet, de ezt soha nem sikerült bizonyítani. Rabenstein várát ezután soha nem építették újjá. Miután II. József 1787-ben feloszlatta a kolostort, az ingatlanok, köztük a vár, az állami vallási alapba kerültek. A 19. században Rabenstein végül magántulajdonba került.

1963-ban a vár nagy részei összeomlottak, széles körű biztonsági intézkedéseket hoztak a vár jelenlegi állapotának megőrzése érdekében.Tartomány:Tirol
Cím:Burg Rabenstein
GPS: 47° 14′ 47.87466″, 15° 18′ 33.18239″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward