» Ausztria

» Ausztria » Burgenland


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A környék legszebb és legkedveltebb kirándulóhelye a 883 m magas Írott-kő, amely a Kőszegi-hegység legmagasabb pontja. A kilátóról - amelyen áthalad az államhatár - csodálatos körpanoráma tárul elénk az Alpoktól egészen a pannon területekig.


Az Írott-kő v. Szálkő nemcsak a Kőszegi-hegység legmagasabb pontja, hanem a Dunántúl, illetve Burgenland csúcspontja is.

Németül is így hívják: Geschriebenstein, azaz "Megírt kő". A hegytetőn 1913-ban épült kilátó egyszerre két ország területén fekszik, mind Magyarország, mind Ausztria irányából látogatható.

A kilátótól mintegy 40 méterre, osztrák területen található a hegynek is nevet adó sziklaalakzat, amelyen ma is kivehetők a bevésett C B E betűk, amelyek talán Batthyány és az Esterházy birtokok határvonalát jelölhették (Confinia Batthyányana Esterhazyana).

A hegy korábbi neve Szálkő volt, bár a legújabb kutatások szerint a 14. században Fenyőhegyként említik, amely a környék jellemző jegenyefenyveseire utal. 1909-ig az Árpád-kilátó, leomlása után 1913-tól pedig az Írottkő-kilátó magasodik a hegy csúcsán. A kőkilátó egyik része Magyarország, másik Ausztria területén fekszik. Tetejéről pazar kilátásban lehet részünk. Jó időben még a Fertő-tóig és a Balatonig is ellátni. 1990 óta szabadon látogatható.

Ausztria felől a Lockenhaust Rechnitzel összekötő úton közelíthető meg, az országúttól mintegy félórás sétaúttal.

Burgenland Trails

A Geschriebensteinon, azaz az Írottkőn (884m), Burgenland legmagasabb hegyén 2022. szeptember közepén nyílt meg a tartomány hegyikerékpáros kínálatának legújabb fénypontja.

Az összesen 40 kilométer hosszú Burgenland Trails nyolc, különböző nehézségi fokú single trailt kínál. A létesítmény flow pályákat, valamint up- és downhill ösvényeket egyaránt kínál. A legnagyobb előnye pedig, hogy Burgenlandban a sok napsütésnek köszönhetően a pályák egész évben használhatók.Tartomány:Burgenland
Település:Lockenhaus
Cím:Geschriebenstein (Írott-kő)
GPS: 47° 21′ 9.8145″, 16° 25′ 58.96016″
Honlap: http://www.naturpark-geschriebenstein.at

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward