» Ausztria

» Ausztria » Wien


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az Otto Wagner Hofpavillon az egykori bécsi császári udvar számára tervezett hietzingi váróterem.


Az alapos rekonstrukciónak köszönhetően az Otto Wagner Hofpavillon ma éppen úgy néz ki, mint az 1899-es átadásakor: a vakítóan fehér homlokzattal sötétzöld ajtó- és ablakkeretek illetve fém részek képeznek kontrasztot. Szintén Otto Wagner eredeti tervei alapján állították helyre a Salon de Suite almazöld szőnyegét, a faburkolatokat és tapétákat valamint néhány eredeti stukkót is feltártak.

A Hofpavillont Ferenc József császár állítólag mindössze kétszer használta ugyan, de Otto Wagner ezt csöppet sem bánta, mivel a császári váróteremmel - amely az ő ötlete volt - inkább csak fel akarta hívni magára a császári ház és a nyilvánosság figyelmét.

Otto Wagnert 1894-ben bízták meg a bécsi városi vasút, a Stadtbahn művészi kialakításával, amely nemcsak az építész munkásságának egyik csúcspontja, de állomásépületeivel, hídjaival és viaduktjaival a mai napig meghatározó eleme az osztrák főváros városképének. Ennek részeként készült el 1899-ben a császári udvar váróterme, a hietzingi Hofpavillon, amelyet a közeli Schönbrunni Kastély barokk stílusához volt kénytelen igazítani az építész.

A monarchia felbomlása után a pavilon sokáig szobrászműhelyként funkcionált, majd 1957-ben bérbe adták a 2. világháborút erősen megszenvedő épületet. Az Osztrák Társadalmi és Gazdasági Múzeum kiállítóhelye lett, 1987-ben pedig a Bécsi Városi Múzeumokhoz került. Az épületet 1987-89 között Adolf Krischanitz vezetésével felújították ugyan, de a 110 év időjárása annyira megtépázta a külsejét, hogy 2011-ben végül bezárták. A 2012-től 2014-ig zajló restauráció során végig szorosan együttműködtek az osztrák műemlékvédelmi hivatallal, a felújítás teljes költségét - 1,8 millió eurót - Bécs városa állta.

A felújított Hofpavillont szombatonként és vasárnaponként látogatható az épület. Jó hír, hogy minden hónap első vasárnapján nem kell fizetni a belépésért és 19 éves kor alatt is ingyenes. Belépő felnőtteknek 5 euró.Tartomány:Wien
Település:Wien
Cím:1130 Bécs, Hietzing, Schönbrunner Schloßstraße
GPS: 48° 10′ 32.66688″, 16° 15′ 31.06728″
Honlap: http://www.wienmuseum.at

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward