» Franciaország

» Franciaország » Île-de-France


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Franciaország és talán Európa leghíresebb múzeuma. Leghíresebb kincse többek között a Mona Lisa és a Milói Vénusz.


Az 1204-ben királyi kastélynak épített Louvre az idők folyamán volt vadászház, vár, oklevéltár, királyi palota, fegyverraktár, közigazgatási székhely, különböző stílusokban építették át, egészítették ki, látták el új homlokzattal, mai formáját XV. Lajos korában nyerte el. Az épületben a forradalom idején, 1793-ban nyílt múzeum, s 1882-ben született meg a modern Louvre, amely a kultúra fellegváraként lassan bekebelezte a Szajna jobb partján álló hatalmas épületegyüttest.

Ma a Louvre a világ egyik legismertebb múzeuma, ahol 60 ezer négyzetméteren 35 ezer kiállítási tárgy látható, féltett kincse többek között a Mona Lisa, a Szamothrakéi Niké és a Milói Vénusz.

SZAMOTHRAKÉI NIKÉ

A múzeum monumentális lépcsőjének a tetején áll a Louvre egyik fő látványossága, a Szamothrakéi Niké, amely a Mona Lisával és a Milói Vénusszal együtt a múzeum látogatói körében a legkedveltebb három alkotás. A szárnyait egy hajóorról kiterjesztő Niké szobrát 1863-ban töredékeiben találták meg az égei-tengeri Szamothraké szigeten. A győzelem istennőjét ábrázoló alkotás keletkezési idejét az i.e. 220 és 185 közötti időszakra teszik. A beton talapzaton nyugvó monumentális mű magassága 2,75 méter, a talapzattal együtt pedig eléri az 5,75 métert.

MONA LISA

A Mona Lisa I. Ferenc király uralkodása idején került Franciaországba. Leonardo da Vinci hozta magával 1516-ban. 

A Mona Lisa a múzeum leglátogatottabb termében van kiállítva, amelyet naponta több tízezren keresnek fel. A múzeum adatai szerint Leonardo da Vinci remekművét a múzeum látogatóinak 90 százaléka tekinti meg.

A Louvre a leglátogatottabb műkincsét 2005-ben költöztette a rendelkezésére álló legnagyobb és legvilágosabb terembe, amelyet négy évig alakítottak át a perui Lorenzo Piqueras tervei alapján. A festmény egy 12 méter magas betonfalra helyezett klimatizált üvegburában látható.

MILÓI VÉNUSZ

A Kr. e. 120-ra datált szobrot az égei-tengeri Ciklád-szigetekhez tartozó Mélosz-szigeten 1820-ban fedezte fel egy földműves. Görögország abban az időben török uralom alatt állt, Franciaország 1821-ben vásárolta meg a mindmáig az antik szépség megtestesítőjének tekintett nőalakot a konstantinápolyi francia nagykövet közbenjárásával.

A Louvre annak idején egy hatalmas, több mint 200 négyzetméteres teremben állította ki, ahol 1848-tól 1934-ig "fogadta" a látogatókat. Ma is ezen a helyen látható, de 1934-től mostanáig egy háromszor kisebb teremmel kellett beérnie.

APOLLÓ-GALÉRIA

A pompázatos Apolló-galéria XIV. Lajos, a Napkirály dicsőségére épült. A 61,34 méter hosszú, 9,46 méter széles és 15 méter magas dísztermet olyan mesterek díszítették, mint Le Brun, Girardon, vagy később Delacroix, és 1861. óta itt őrizték a mozgalmas történetű francia koronagyémántokat - köztük a 140 karátos, tökéletesnek mondott Régens ékkövet is, amelyet 1717-ben Orléans-i Fülöp régens vásárolt.

Az Apolló-galériát, amelyet a IV. Henrik és XIII. Lajos idején kialakult, ám az 1661-es tűzvészben elpusztult "kis galéria" helyébe építtetett a Napkirály, 105 mestermunka díszíti, s mintegy előfutára volt a versailles-i palota híres tükörtermének, amely XV. Lajos uralkodásának fénykorában épült meg.

Charles Le Brun királyi festő mitológiai kompozíciója Apollót napistenként ábrázolja a térben (víz, szárazföld, világrészek) és az időben (órák, hónapok, az állatégöv jegyei) között tett utazása során. Francois Girardon, a Gaspard-testvérek és a király többi szobrászai 36 szoborcsoporttal népesítették be a folyosót és a boltíveket. A dekorációs munka ezután abbamaradt, mert a Napkirály átköltözött Versailles-ba. A XIX. században viszont többek között Delacroix dekorálta a termet, híres festményén Apolló győzedelmeskedik Python óriáskígyó fölött, a Gobelins manufaktúra pedig 28 faliszőnyeggel örökíti meg a galériát benépesítő uralkodók, és az azt díszítő művészek figuráit.

ÜVEGPIRAMIS

1989. március 29-én avatták fel Párizsban a Louvre üvegpiramissal fedett új bejáratát és földalatti termeit. A kínai származású amerikai Ieoh Ming Pei tervezte.

Igaz/Hamis állítások a piramisról:

666 üvegrombuszból áll. Hamis: valójában 603 rombuszból és 70 háromszögből áll, ez csak a sátánista teóriák kedvelőinek a kitalációja, amelynek elterjedéséhez nagyban hozzájárult Dan Brown: A Da Vinci kód című regénye is.

A Kheopsz-piramis arányain alapszik. Igaz: 21,64 méter magas és 35,24 méter az oldala, amely a világ leghíresebb piramisának egy kicsinyített másának felel meg.

NINTENDÓVAL A LOUVRE-BAN

Nintendo 3DS hordozható konzolokra cserélte le a múzeum az eddig használatos audio guide készülékeket.
A készülék bérlése öt euróba kerül.

A szolgáltatás több útvonalat foglal magában hét nyelven, tekintettel arra, hogy a Louvre látogatóinak 70 százaléka első ízben jár a múzeumban. A későbbiekben további útvonalakat is kidolgoznak, például fogyatékkal élő látogatók számára.

90 perces audioguide túrák Beyoncé és a férje, JAY-Z a múzeumban forgatott “APESH*T” videoklipje alapján.

Árak (2024)

Állandó kiállítás: 22 Euró.

Ingyenesen látogatható: 25 év alatt ingyenes. Ingyenes a Louvre július 14-én, a Bastille Napon.

A Louvre-ban 2019-től kezdve minden hónap első szombat estéjén ingyenesen látogathatók az állandó kiállítások.

 Tartomány:Île-de-France
Település:Párizs
Cím:Musée du Louvre
GPS: 48° 51′ 39.61397″, 2° 20′ 8.9776″
Honlap: http://www.louvre.fr/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward