» Ausztria

» Ausztria » Salzburg

Tamsweg felfedezése: Csodahely, gyógyító iszap és Mátyás király emléke


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Tamsweg Ausztria legmagasabban fekvő községe és legnagyobb lápos területe.


St. Leonhard templom

Musiksommer St. Leonhard

(c) Österreich Werbung/Martin Köppl

1421-ben állítólag több csoda történt, ami a kápolna építéséhez vezetett. Az alapítási legendában arról számolnak be, hogy Szent Leonhard szobra eltűnt a tamswegi plébániatemplomból, és a Schwarzenberg-hegyen, Tamsweg falu felett, egy borókabokorban jelent meg újra. A szobrot visszaszerezték, visszahozták és egy vasra kötött faládába zárták. Onnan egy éjszaka a szobor „visszatért” a megtalálás helyére, ahol ismét egy borókabokorban, két vörösfenyő között találták meg, jelezve a „szent helyet.” Ez a folyamat többször megismétlődött, mire az akkori illetékesek úgy döntöttek, hogy a szobrot a bokorban hagyják, és kápolnát építenek. A Leonhard-szobor ma is azon a törzsön áll, amelyen 1421-ben megtalálták, majd levágták.

Az 1421-ben megindult zarándokok bevétele lehetővé tette a templom nagyobb építésének finanszírozását. A szent helyen 1433-ra megépült Szt. Leonhard kegytemploma, a falutól délre eső dombon, amely messze földről, a határokon túlról is vonzotta ide a zarándokokat. A különösen szép fekvésű Szent Leonhard ob Tamsweg zarándoktemplom a késő középkorban az egyik leglátogatottabb zarándokhely volt a mai osztrák területen. A zarándoktemplom műemléki védettség alatt áll.

Amikor az oszmán csapatok 1478 júliusában megszállták Karintiát, erődítményt emeltek, amely ma is körülveszi a templomot.

1490-ben Mátyás magyar király csapatai szállásolták be magukat az erődített kegytemplomba.

Prebersee

Nem messze Tamswegtől található a Prebergebiet és a Prebersee, amely egy kedvelt kirándulási célpont.

A lungaui hegyi tavak egy részét nem könnyű megközelíteni, de az 1514 m-es tsz. fölötti magasságban fekvő Prebersee-hez autóval is föl lehet menni. Ebben a lápvidéki tóban fürödni is lehet, iszapja gyógyító hatású, vize nyáridőben 20 fokos.

Érdemes végigmenni a tó körül vezető tanösvényen, kb. egy óra kell hozzá. A Prebersee messze földön híres lövészversenyéről is.

Badeinsel - Élményfürdő Tamswegben

Egész évben:

25 m-es sportmedence (28 fok), egy élménymedencében (31 fok), 80 m hosszú Blak-Hole (fekete lyuk) vízicsúszda várja a pihenni vágyókat. Télen fűtött medencék gondoskodnak arról, hogy hidegben is lehessen a szabadtéri medencében fürödni.

gyermekmedence (31 fok) a legkisebbeknek

fűtött szabadtéri medence (télen 31 fok) számtalan látványelemmel

80 m hosszú Black-Hole (fekete lyuk) csúszda

Nyáron - Szabadtéri strand:

élménymedence (25 fok), vízicsúszda, pancsoló medence és ugró-torony. Füves terület napozóterasszal.Tartomány:Salzburg
Cím:Tamsweg
GPS: 47° 7′ 33.9834″, 13° 48′ 37.37412″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward