» Görögország

» Görögország » Attika » Sziget


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A sziget stratégiai szempontból fontos helyen fekszik, Kréta és a Peloponnészosz-félsziget között, egy, az ókorban sűrűn használt tengeri útvonal mentén. Nem véletlen, hogy kalózok telepedtek meg rajta.


Antikíthira az egyik legkisebb görög terület, lakóinak száma 45, de nyáron az 500-at is eléri. Több kicsi település található a szigeten, de a legtöbben Potamos-ban laknak, amely a sziget kikötője is egyben.

Folyamatos komp közlekedik többek között Pireuszból, innen 9,5 óra az út (adminisztratív szempontból Antikíthira ide tartozik), Kithiráról, 2 óra, és Krétáról, ahonnan szintén 2 óra.

Kalóz sziget

A szigeten, ókori nevén Aigila, a hellenisztikus korban egy fallal körülvett város állt. A közel 6 méter magas falak jó állapotban maradtak fenn. A város romjai 75 hektáron terülnek el, és nagyjából 800-1000 lakosa lehetett.

A vár valószínűleg már a kezdetektől Falasarna, egy hírhedt krétai kalózváros uralma alatt állt, megfigyelőhelyként és előőrsként használták. I. e. 69 és 67 között a rómaiak hadjáratot indítottak a kalózok ellen, és ekörül hagyhatták el a szigetet az ott élők.

A régészek az egész városban hosszan tartó csatározás nyomait találták. A legtöbb lelet harchoz kapcsolódik, mint kőlövedékek, nyílhegyek, ólomgolyók csúzlikhoz. A falak rengetek javítás emlékét bírják, több helyen egyértelműen sietve és rögtönözve dolgozva.

Az egyik legfigyelemre méltóbb emlék a kikötőben egy barlang, ahová a kalózok elrejtették hajóikat. Ők maguk vájták ki a sziklából, olyan módon, hogy a tengerről ne lehessen észrevenni. Ez az egyetlen ilyen barlang Görögországban, amely teljes mértékben megmaradt.

Antiküthérai szerkezet

1900-ban a sziget partjai közelében egy ókori hajóroncsban találták szobrok és érmék mellett az antiküthérai szerkezet néven elhíresült szenzációs leletet, a világ első analóg számítógépe. Ez a legrégebbi ismert asztronómiai óra, amely előrejelzi a csillagok pozícióját, a bolygók állását, a napfogyatkozásokat és egyéb égi eseményeket elsősorban a naptárhoz. Ezzel mérték az olimpiai játékok négyéves ciklusát is.

A hajóroncs i.e. 70-60 körülről származik, a szerkezet datálása azonban nem ennyire egyértelmű. Vannak, akik i.e. 250-re teszik, vannak, akik a egyidősnek gondolják a hajóval.

Az óra bonyolultságát az jelzi a legjobban, hogy bár hasonló szerkezetek készültek a középkori Bizáncban és főleg az Iszlám világban, hasonló komplexitásút legközelebb csak a 14. században készítettek Európában.

A szerkezetet ma az Athéni Régészeti Múzeumban őrzik, több replikával együtt, amelyek bemutatják működését.

Egyéb látnivalók

Potamos mellett egy, a kora bizánci korból származó telepet fedeztek fel a 4. vagy 5. századból, amely több száz évig létezett. Ma számos sír és szőlőtermesztéshez kapcsolódó emlékek maradtak.

A kikötő mellett egy Apollón templom maradványai állnak, a várfalak mellett. Itt egy, az istent ábrázoló márványszobrot is találtak, amelyet ma szintén az Athéni Régészeti Múzeumban őriznek.

Potamosban egy egész kétszáz éves vízimalom és több szélmalom áll érintetlenül. Valószínűleg ezek látták el élelemmel a szigetet télen.

Antikíthira legdélebbi csücskén áll az Apolitaras szirt világítótornya. 1926-ban építettek, és még ma is működik, sőt, benne laknak a működtetők.

Antikíthira védőszentjének, Szent Müron templomában egy ikon látható, amelyet állítólag krétai látogatók találtak a szigeten, abban az időben, amikor még senki sem lakott itt.Tartomány:Attika
Cím:Antikythera
GPS: 35° 51′ 51.99534″, 23° 18′ 13.54547″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward