Születésnapi vacsora Boccaccióval

2013. június 17.

print

Születésnapi vacsora Boccaccióval

Certaldo lakói június közepén Boccaccio születésnapját ínyenc vacsorával ünnepli meg. Az ételekben felhasználják a certaldói hagymát, amelyről az író is beszél a Dekameronban. Boccaccio 700 éve született.





Certaldo, a középkori városka lakói minden év június közepén megünneplik Boccaccio mester születésnapját a „Vacsora Giovanni mesterrel” nevű ínyenc vacsorával.

 

Giovanni Boccaccio
Giovanni Boccaccio

 

A vacsora a varázslatos Boccaccio utcában van, Certaldo Alto középkori vársokában. Egy tipikus középkori menüt szolgálnak fel terrakotta tányérban és fakanállal, mint régen. A menüt középkori ruhába öltözött emberek szolgálják fel.

 


Certaldo Firenzétől délnyugatra található toszkán városka. Itt élt Boccaccio családja, az író is valószínűleg itt született 700 éve 1313. június 16-án, Boccaccio di Chelinónak és egy francia özvegynek a kapcsolatából. A városban a mai napi látható és látogatható a Boccaccio család háza.

Boccaccio 1348 és 1353 között írta legfontosabb művét, a Dekameront. 1362-től azonban anyagi szűkösségben élt Certaldóban és Firenzében. Jellemző, hogy barátja, Petrarca 50 aranyat hagyott Boccaccióra végrendeletében azzal a megkötéssel, hogy bundát vegyen rajta. Boccaccio nem sokkal élte túl nagy barátját: Certaldóban halt meg, a szülői házban 1375. december 21-én.

 


Legfőbb műve, a Dekameron (Tíz nap) száz novellának a gyűjteményes kötete, melyben a novellákat egy kerettörténet hősei mondják a szerző tolla alá. A hősök, hét leány és három ifjú az 1348-as firenzei pestisjárvány idején elvonul egy, a várostól távoli villába, hogy ott tánccal, lakomákkal, játékkal és történetekkel múlassák az időt. Két hetet töltenek el ott, s az általuk választott király ill. királynő javaslatára, kiknek személye naponta változik, egy meghatározott témájú történetet mond el mindegyikük. Minthogy a péntek és a szombat az imádkozásnak és a bűnbánatnak szentelt napok, a fennmaradó tíz nap során éppen száz történet hallható. Az egyes napok végén a társaság a történetekkel kapcsolatosan észrevételeket tesz, s egy balladát énekel és táncol el.

Certaldo a Firenzei Egyetemmel közösen ünnepi programsorozatot rendez a 700 éve született Boccaccio tiszteletére.

 


Az ünnepség több helyszínen fog zajlani, sok eseménnyel, kiállítással, előadásokkal, Toszkánában és Toszkánán kívül. A programok között lesznek kiállítások, bor- és ételtúrák, irodalmi versenyek.

 


Certaldóban és Firenzében színházi előadásokat mutatnak be Boccaccio műveiből. Certaldóban nyílik meg a Hódolat Boccaccciónak c. kiállítás a Palazzo Pretorióban, ahol a világ minden táján alkotó művészek képeit állítják ki. A firenzei könyvtár pedig egy kiállításon mutatja be Boccaccio kéziratait október 12-től 2014. májusig.

Idén Boccaccio tiszteletére rendezik meg Certaldóban a szeptember 15-i történelmi fesztivált is.

Boccaccio nagyon szeretett enni, ezért az író méltó megünneplésére helyi étel- és borrendezvényeket is szerveznek: középkori vacsorákat középkori ételekből, a helyi éttermek asztalain, Certaldóban. Az összes ételben felhasználják a certaldói híres hagymát, amelyről Boccaccio is beszél a Dekameronban.





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play