Ma se tudják, melyik mai folyó lehet a Rubicon

2013. augusztus 6.

print Hetedhétország.hu

Ma se tudják, melyik mai folyó lehet a Rubicon

Tudós vita dönti el Olaszországban, hogy melyik mai folyó felel meg az ókori Rubiconnak, amelynél Julius Caesar "elvetette a kockát".

A mai Emilia Romagna tartomány három kis folyója is a Rubiconnak vallja magát: a Pisciatello (vagy helyi nyelvjárásban az Urgon), a Fiumicino és az Uso. Mindhárom az Adriai-tengerbe ömlik Riminitől északra. Az első kettő ugyanazokon a dombokon ered és még a tenger előtt egy mederben találkozik egymással.

Eddig hivatalosan a Fiumicinót azonosították a Rubiconnal, miután Benito Mussolini ezt rendeletben rögzítette még 1933 augusztusában.

Válasz talán most augusztus 10-én születhet, amikor a folyóktól nem messzi San Mauro Pascoliban levő szabadakadémia igyekszik feloldani a történelmi titkot - bírósági tárgyalás formájában.

A Fiumicino mellett szóló érveket Giancarlo Mazzucca az Il Giorno napilap főszerkesztője képviseli majd. Mazzucca a Tabula Peutingeriana 13. századi térképre hivatkozik, amely a Fiumicinót tüntette fel Rubiconként. Az újságíró modern bizonyítéknak Federico Fellini olasz rendező Amarcord című filmjét tartja, amelynek egyik jelenetében egy tanár a Fiumicinót mutatja Rubiconként diákjainak - írta a Corriere della Sera című lap.

Vele szemben Cristina Ravara Montebelli régész az Uso folyó nevében szól. A szakértő szerint a középkori Tabula téves, akkor már sokkal megbízhatóbb Giovanni Boccaccio, aki a Pisciatellót azonosította Rubiconként.

A Rubicon az ókori Itáliában Gallia Cisalpina provincia és Itália határán húzódott. A folyót római hadvezér sereggel nem léphette át. Csapatai élén Julius Caesar a Krisztus előtti 49-ben mégis átlépte a folyót és Róma ellen vonult. A történetíró Suetonius szerint Caesar akkor mondta a híres Alea iacta est (A kocka el van vetve) mondatot. 

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play