Restaurálják a firenzei dóm keresztelőkápolnáját

2014. február 5.

print

Restaurálják a firenzei dóm keresztelőkápolnáját

Megkezdődött a firenzei dóm előtti téren álló keresztelőkápolna külső helyreállítása. Az 1059-ben felszentelt kápolnát, amely 1128-ban lett a székesegyház különálló keresztelőkápolnája, utoljára hetven évvel ezelőtt restaurálták.Megkezdődött a firenzei dóm előtti téren álló keresztelőkápolna külső helyreállítása. Az 1059-ben felszentelt kápolnát, amely 1128-ban lett a székesegyház különálló keresztelőkápolnája, utoljára hetven évvel ezelőtt restaurálták.

 


A csütörtökön indult munka első fázisában az épületet kívülről felállványozzák, ami március végéig eltart. Az állványozás alatt előfordulhat, hogy biztonsági okokból a keresztelőkápolnát rövid időre le kell majd zárni a látogatók előtt - közölte a toszkán város műemlékvédelmi felügyelősége.

 


A teljes restaurálás a tervek szerint 2015 nyarára ér véget.

A keresztelőkápolnát fehér carrarai márványból és zöld pratói márványból építették. A nyolcszögű épület átmérője 25,6 méter, ez a fele a dóm kupolája átmérőjének.

 


A kápolnát aranyozott bronzajtói is híressé teszik: ezek Andrea Pisano (1290-1348/49) és Lorenzo Ghiberti (1378-1455) alkotásai.

(MTI)

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play