Ennyi minden tilos Olaszországban!

2014. március 29.

print MTI

Ennyi minden tilos Olaszországban!

Olaszország a felhőtlen nyaralás hazája, de a turista itt sem csinálhatja azt, amit akar - érdemes tudni, mi tiltott az olasz városokban a gyakran borsos bírság elkerülésére. Van ahol homokvárat sem lehet építeni!

Annak az osztrák turistának, aki Jesolo strandján hét euróért hamisított pénztárcát vásárolt egy illegális árustól, végül nem kellett kifizetni az ezer eurós - hozzávetőleg 280 ezer forintnyi - büntetést. A helyi polgármester ugyanis elengedte a bírságot, nehogy elrettentse az északkelet-olasz tengerpartra járó népes vendégsereget.


Jesolo

Olaszországban azonban mindenhol 250-1500 eurót - vagyis 70-420 ezer forint közötti összeget - kockáztatunk, ha hamisított márkájú termék vásárlásával segítjük az illegális kereskedelmet. Még magasabb büntetést kell fizetni, ha Toscana vagy Emilia Romagna tengerpartján kínai masszőrök gyúrják testünket. Ők 25 euróért masszírozzák meg a hátunkat, 2-10 ezer euró pénzbírság jár érte.

Olcsóbb, ha Ravenna strandján meztelenül fürdünk: a nudistákat itt 102 euróra büntetik. A bírságot általában a helyi rendőrök róják ki. Pénzt nem szedhetnek be, ezért jegyzőkönyvet vesznek fel, és postán befizetendő csekket adnak át.Ravenna stranja

Itália számos városa léptetett életbe néha furcsának tűnő, mindazonáltal nem értelmetlen tiltásokat. Velencében - főleg a turistákkal és galambokkal teli Szent Márk téren - tilos etetni a mindent bepiszkító madarakat, a bírság 50-100 euró. Szintén tisztasági és egészségvédelmi okokból az évi 20 millió turistától látogatott lagúnák városában tilos az utcán enni és a padokon aludni. 50-100 euróra büntetik a városban félmeztelenül sétáló turistákat.

Viareggio
tengerparti sétányán azt büntetik, ha lábbal fellépünk a padokra, Vogherában és Novarában azt, ha este 23 óra után a padokon időzünk.

Ötszáz euróig terjedő büntetést róhatnak ki ránk, ha szökőkútban fürdünk meg, ezért - hiába a nyári forróság - nem érdemes a római Trevi-kútban Anita Ekberget utánozni a Federico Fellini rendezte Édes élet híres filmjelenetében.

Az apró Capri szigetén a zajártalom miatt tilos faklumpában kopogni a kockaköveken (50 euró). Az Adriai-tenger parti Sirolóban nem lehet macskákat és kutyákat bevinni, még szájkosárral sem (155 euró). A tűzijáték bölcsőjének tartott Nápoly melletti Positanóban a durrogtatás csak szombaton engedélyezett (50-500 euró). A délutáni szieszta alatt és hétvégén tilos a fűnyírás Forte dei Marmiban (500 euró). Bolognában a testékszer viseletét akarják megtiltani, az önkormányzat még nem határozott a bírság összegéről.

A legtöbb büntetést a - mi tagadás, ritkán feltüntetett - előírásokat nem ismerő turisták kockáztatják az olasz tengerparton. Van, ahol tilos leteríteni a törölközőt a homokra (1000 euró), más strandon nem lehet a piknikezni (25-500 euró) vagy a parton játszani, focizni. A Velence közeli Eraclea strandján nem engedélyezik a homokvárépítést, és lyukat sem szabad ásni, mivel az gátolja a közeledést (25-500 euró). A déli Eboliban tilos autóban csókolózni (500 euró), az Alpokban letaposni a gombát, az Appenninekben leszedni az erdei gyümölcsöt (25-1000 euró).

Aki pedig megrongálja, vagy eltünteti a tiltásra figyelmeztető táblát, az 77-428 euró közötti bírsággal számoljon.

További híreink a témában:


Rómában tilos az utcán enni és inni

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play