Ez a világ legdrágább kapuja

2014. május 22.

print

Ez a világ legdrágább kapuja

Hosszú restaurálás után látható a firenzei reneszánsz egyik remekműve





Hosszú restaurálás után látható a firenzei reneszánsz egyik remekművének, a dóm keresztelőkápolnájának Paradicsom kapuja (Porta del Paradiso).

A Paradicsom kapuja névvel ismert reneszánsz műkincset a Santa Maria del Fiore firenzei dóm múzeumában állították ki. A kapu restaurálása huszonhét éven át tartott.

Lorenzo Ghiberti (1378-1455) szobrász- és ötvösművész alkotásáról van szó, amely a firenzei dómmal szemben álló keresztelőkápolna három bronzkapuja közül utolsóként készült el. A Paradicsom kapu a kápolna keleti oldalán nyílik és a dómra néz. A vakuk ostromát álló nem az eredeti.

A kaput a firenzei kereskedői céh megrendelésére Ghiberti 1426 és 1452 között készítette. A mintegy hat és fél méter magas, több mint három méter széles, tizenegy centiméter vastag, arannyal borított kapun az Ótestamentum tíz jelenete látható. Körülöttük prófétákat és Sybilla jósnőket ábrázoló alakok láthatók, amelyek között Ghiberti saját önarcképét is elrejtette.

A Paradicsom kapuja az Arno folyó 1966-os áradásakor rongálódott meg, amikor a víz a kapu hat panelét elsodorta. 1990 óta a kápolnában a kaput másolattal helyettesítették.

A restaurálás az olasz kulturális minisztérium és a firenzei műemlékeket gondozó nemzetközi baráti kör finanszírozásával történt. A tervek szerint végső otthona 2015-től egy újonnan létesítendő múzeumban lesz.





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play