Nyáron vasárnap ingyenesek az olasz múzeumok

2014. június 20.

print MTI

Nyáron vasárnap ingyenesek az olasz múzeumok

Júliustól minden hónap első vasárnapján ingyenes lesz a belépés az olaszországi állami múzeumokba és az ókori romvárosokba.

Megváltoznak a belépőjegyek árai is - jelentette be csütörtökön Dario Franceschini olasz kulturális miniszter. Eddig a diákok ugyan kevesebbet, de fizettek a múzeumok látogatásáért. Július elsejétől 18 éves korig ingyenes lesz a belépés az állami múzeumokba.

Huszonöt éves korig kedvezményes árat kell fizetni a jegyekért, a 25 év feletti látogatók eddigi kedvezményeit viszont mind eltörlik. Kivételt egyedül a pedagógusok képviselnek majd, akik már idén áprilistól ingyen látogathatják a múzeumokat.

Hatvanöt év felett viszont már nem lesz kedvezményes a belépés, amiként eddig volt.

Az új jegyárak az Európai Unió többi tagállamából érkező látogatókra is vonatkoznak.

Módosul a nyitva tartás is az olasz múzeumokban. Minden hónap első vasárnapján ingyenes lesz a belépés - ahogyan minden hónap utolsó vasárnapján a Vatikáni Múzeumban is történik. Kétszer egy évben az állami múzeumok éjszaka is nyitva tartanak majd, és ilyenkor a jegyek ára egy euró lesz.


Uffizi képtár

Az olasz kulturális tárca vezetője meg akarja hosszabbítani a Colosseum, a pompeji romváros és a firenzei Uffizi-képtár napközbeni nyitva tartását hetente egyszer, péntek esténként 22 óráig. Ehhez azonban a múzeumi dolgozók szakszervezeteinek a beleegyezése is szükséges.

Dario Franceschini emlékeztetett, hogy a májusban a Múzeumok éjszakáján a római Colosseum nem tartott nyitva, mivel nem volt elég őr a műemlék éjszakai őrzéséhez. Önkéntes pedig egy sem jelentkezett - hangoztatta a miniszter.

A miniszter a múzeumi jegyárak módosításával kapcsolatban elmondta, hogy mostanáig az olasz múzeumok felnőtt látogatóinak egyharmada különböző kedvezményeket élvezve nem fizetett a belépőjegyért.

Az itáliai állami múzeumok éves összbevétele nem éri el a párizsi Louvre múzeumának bevételét. Az olasz miniszter szerint ez az eddig "nem megfelelő üzletpolitika" miatt történt.

Tavaly az olasz állami múzeumoknak és ásatási területeknek 24,5 millió látogatója volt. Ez 76 millió euró bevételt jelentett. A Louvre-t 9 millióan látták, mégis több bevételre tett szert.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play