Giro d’Italia 18. szakasz

2015. május 28.

print

Giro d’Italia 18. szakasz

Az olasz Sacha Modolo nyerte a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny szerdai, Svájcba átvezető 17. szakaszát, az összetettben élen álló spanyol Alberto Contador pedig magabiztosan őrzi előnyét.Csütörtökön a Melide és Verbania közötti 170 kilométer vár a mezőnyre.

Az olasz Sacha Modolo nyerte a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny szerdai, Svájcba átvezető 17. szakaszát, az összetettben élen álló spanyol Alberto Contador pedig magabiztosan őrzi előnyét. A vasárnapig tartó viadalon csütörtökön a Melide és Verbania közötti 170 kilométer vár a mezőnyre.

 


A 18. szakasz szinte végig sík, csak a végén vannak elég nagy és meredek emelkedők. Az első 50 kilométeren kívül az egész a Lago Maggiore
tó partján fog zajlani.

Lago Maggiore

A tó vidéke mindig is a jómódúak kedvenc tartózkodási helye volt. A tópartot elegáns villák és fás sétányok ékesítik. A tó időjárása nyáron meleg, a tó melletti kertekben szubtrópusi növények élnek. A hófedte Alpok pedig mesés hátteret nyújt mindehhez.

 


Lago Maggiore területének 80%-a Olaszországban, 20%-a Svájcban található. Olaszország második legnagyobb tava a Garda-tó után. A tó melletti legnagyobb város Verbania, ahol a mai befutó lesz.

 


Aki a Maggiore-tónál eltölt néhány napot, óhatatlanul hall majd a Borromeo családról, akiknek nevét egy sziget is viseli. Leghíresebb közülük Szent Borromeo, aki Arona várában született, a tó nyugati partjainál. A város egyik nevezetessége a hatalmas San Carlo szobor, melynek üreges belsejében felmászva a szobor szemén keresztül gyönyörködhetünk a táj szépségében.

 


Melide

Melide Svájcban található, Lugano mellett. Leginkább a Swissminiatur-ról ismert, amely egy szabadidőpark miniatürizált svájci híres látványosságokkal. Itt született Domenico Fontana, aki a római Szent Péter Bazilika előtti obeliszket tervezte.

Verbania

Verbania a Lago Maggiore partján található. Nem túl új település, a 19. század elején jött létre, több falu összevonásával.

Hírhedté a második világháborúban vált, amikor 43 partizánt az SS kényszerített, hogy mezítláb végigmenjenek a városon, árulónak kiáltva ki őket. A menet végén mindenkit lelőttek, csak egy ember maradt életben, mert halottnak hitték.

Legnagyobb látványossága a Villa Taranto botanikus kert, amely egy skót kapitányé volt, ő építette bele a vízeséseket és teraszokat, és ültetett bele a világ minden tájáról származó egzotikus növényeket.

 


Stresa

A mezőny útközben átmegy Stresán, ahol Ernest Hemmingway a Búcsú a fegyverektől című könyve játszódik. A tavat különösen nyáron lepik el a turisták, akiknek többsége Stresa városát választja. A kedves kisvárost a gyönyörű villák és kertek - melyek közül néhány szabadon látogatható -, kellemes klímája és csodás panorámája teszik ennyire népszerűvé.

 

 


A városból felvonóval juthatunk el a Monte Mottarone hegyre, ahonnan 4000 m-es magasságból csodálkozhatunk rá az Alpokra és az észak-olaszországi tóvidék többi tavára. 

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play