TOP 10 osztrák nyaralóhelyek

2015. július 13.

print Hetedhétország.hu

TOP 10 osztrák nyaralóhelyek

A Kurier osztrák napilap megkérdezte olvasóit, hogy melyek a legkedveltebb nyári üdülőhelyek Ausztriában. Dobogós helyezést a nagy múltú üdülőhelyek értek el.

Ausztriában a nyári üdülést Sommerfrische-nek hívják. A Tirolból származó, 16. századi, szó szerint „nyári hűvösséget” jelentő kifejezés eredetileg olyan helyre vonatkozott, ahol nyáron hűvös, friss az idő. A 19. században lett belőle a nyaralást és a nyaralóhelyet általában jelelölő szó. 

De hol pihenték ki magukat a századforduló nyüzsgő városaiban megfáradt arisztokraták, gyárosok és művészek? Gustav Klimt az Attersee-nél, Arthur Schnitzler Semmeringen, Ferenc József császár Bad Ischlben nyaralt szívesen.

A Kurier szavazása bebizonyította, hogy napjainkban még mindig népszerűek az egykori nyaralóhelyek, az emberek nosztalgiával gondolnak a boldog császári békeidőkre. Mind az első helyen szereplő Bad Ischl, mind a Wolfgangsee és a Rax már a Monarchia idején is kedvelt nyaralóhely volt. Badent szintén a Monarchia levegője lengi be. A pénz, a nemesség és a kultúra képviselői már az 1900-as években ezeken az üdülőhelyeken találkoztak. Európa egykori elitjének luxus gyógyhelyein ma is jelen van a bájos századvégi hangulat.

1. A császári nyaralóhely: Bad Ischl

55.000 ezer olvasó szavazott Bad Ischlre, így a város nem csak régen, hanem napjainkban is a legkedveltebb üdülőhely Ausztriában. Nem is csoda, hiszen amellett, hogy Bad Ischlben igazi k.u.k hangulat fogadja a látogatókat, gyönyörű környzetben fekszik. Hetente 100.000 látogató keresi fel a várost, évente pedig 380.000 éjszakát töletenek itt. A városban megrendezett egyik legkedveltebb program, a Ferenc József születésnapja alkalmából, augusztus 18-án minden évben megrendezett Császárnapok.

Bad Ischl sikertörténete 1828-ban kezdődött, mikor Zsófia főhercegnő egy terméketlenség elleni kúrán vett részt a fürdőben, a kezelés olyannyira jól sikerült, hogy két éven belül életet adott első gyermekének, a későbbi Ferenc József császárnak. Az elsőszülöttet hamarosan két újabb kis jövevény követte, őket nevezi a köznyelv sóhercegeknek, utalva a Salzkammergut jótékony hatásaira.

Ferenc József császár imádta Bad Ischlt
, 83 nyáron pihent a városban."Oh, hogy vágyódom a drága, drága Ischl után" - írta 1845-ben egy édesanyjának címzett levelében az akkor 15 éves Ferenc József koronaherceg.

Az uralkodó város iránti vonzalma egészen életén át töretlen és megkérdőjelezhetetlen maradt. Már kisfiúként édesanyjával itt töltötte a nyarakat. Bad Ischlben ismerkedett meg Sissivel és 1853. augusztus 19-én itt jelentették be eljegyzésüket is. A jegyesség alatt is többször találkoztak a városban, ahol Ferenc József és családja a nyári hónapokat töltötte.


A Bad Ischlben található Császárvilla Zsófia főhercegnő ajándéka a fiatal jegyespárnak, Ferenc Józsefnek és Sissinek. A villa az uralkodói család menedékhelyeként szolgált a nyári hónapokban, messze a Hofburg és a Schönbrunni kastély szigorú protokolljától. A bájos épület ugyanakkor számos fontos döntés helyszíne is volt: Ferenc József császár számos magas rangú államférfit fogadott a villában, és itt írta alá 1914-ben a Szerbiának szóló hadüzenetet.

Az 1821-ben megnyitott Zauner cukrászdában a kedvelt monarchia kori süteményeket is megkóstolhatjuk. Kapható a cukrászdában a híres Kaiser Guglhupf, az a kuglóf, amellyel Ferenc József szeretője, Schratt Katalin várta a császárt.

 


De azok sem csalódnak a városban, akiket a császári hangulat nem vonz. Túrázhatnak a gyönyörű alpesi környezetben, vagy a termálfürdőben pihenhetnek. Az operett rajongók számára rendezik meg a Lehár fesztivált. Lehár Ferenc a nyári hónapokat szívesen töltötte a Bad Ischlben található villájában. A Lehár villa értékes festményekkel, bútorokkal és emléktárgyakkal teli helyiségeit a lehetőségekhez mérten változatlanul hagyták, így azok ma is úgy fogadják a látogatókat, ahogyan a művész egykor berendezte.


2. A bécsiek üdülőhelye: Reichenau an der Rax

Már az 1900-as évek elején a bécsiek kedvelt kirándulóhelye volt a Rax. Itt adták át 1926-ban Ausztria első kötélpályáját. Mind a mai napig ezen a kötélpályán juthatunk fel a 1545 méter magasan elterülő 34 négyzetkilométeres raxi fennsíkra, ahol kellemes hegyi túrákat tehetünk.


A völgyben található Reichenau, a csodás épületekben és hagyományokban gazdag gyógyüdülőhely. A 19. század közepétől ez a hely volt a bécsiek egyik legkedveltebb nyári úti célja. Az elragadó környéket a császári udvar is kedvelte, de a művészek és alkotók egész sorára is páratlan hatást gyakorolt.

Manapság kellemes klímájú, a rég letűnt napok hangulatát még mindig őrző fürdőhelyként üzemel. A körülötte magasodó hegyek legnagyobb kincsei a tiszta hegyi levegő, az érintetlen természet, és a Bécset mind a mai napig kiváló minőségű ivóvízzel ellátó források. Mindezeknek köszönhetően a régió már jó két évszázada kiemelten fontos szerepet játszik a testi-lelki egészség megőrzésében, visszanyerésében.

3. Nosztalgia gőzösök St. Wolfgangban

A császári korra emlékeztető, különleges hangulatú nyári felfrissülést kínál a St. Wolfgang, amely a Wolfgangsee partján fekszik.

A városból közlekedik 1893 óta a legmeredekebb gőzős fogaskerekű vasút Ausztriában. Az 1.780 m magas Schafbergen található hegyállomásról gyönyörű kilátás tárul elénk a térségre, a tóra és az azt övező településekre. Tiszta időben 360 fokos panorámában csodálhatók a Salzkammerguti tavak és a Dachstein-gleccser. A csúcson található a Hotel Schafbergspitze, Ausztria legrégebbi hegyi vendégfogadója, amelyet 1862-ben építettek.A St. Wolfgangseen már a császári időkben is szerveztek hajótúrákat. A wolfgangsee-i hajózásnak sok évre visszanyúló hagyományai vannak. 1873-ban jelent meg az első gőzhajó a tavon: az "I. Ferenc József császár" hajó nyáron ma is közlekedik.

4. A biedermeier nyaralóhely: Baden bei Wien

Rádium tartalmú, kénes gyógyvízének köszönhetően Baden bei Wien az Osztrák-Magyar Monarchia legelőkelőbb gyógyüdülőhelye volt.

 

Baden mozgásszervi betegségekre jó gyógyvizét már a rómaiak is ismerték és használták. Évszázadok során királyok, császárok, hercegek grófok, arisztokraták mellett zenészek, írók, művészek százai gyógyultak ill. nyaraltak a városban.


Mátyás király is itt gyógyítatta magát, később Mária Teréziának köszönhetően a főnemesi körökben is divatba jött Badenbe utazni.

1804 és 1834 között a Habsburg császári család nyári üdülőhelye lett, Ferenc császár és udvartartása minden nyarat itt töltött. Az uralkodót követve hamarosan megérkeztek az arisztokrácia és a művészvilág képviselői is, sorra építve a máig megőrzött tipikus biedermeier városképet meghatározó elegáns nyári palotákat. Ekkor épültek a ma is látható fürdőépületek.


Beethoven több nyarat Badenben töltött. Itt komponálta az Európai Unió himnuszát, az Örömódát.

Az Európa egyik leghíresebb játékkaszinójáról is híres város Bécsből könnyen megközelíthető. Az Opera mellől induló Badener Bahn villamos egy óra alatt Baden központjában van.

5. Nyári frissesség Felső-Stájerországban

Felső-Stájerország Stájerország északkeleti területe. Ezen a vidéken erednek azok a hegyi források, melyek egész Bécset és Graz felét vízzel látják el.
A vidék nagyszerű lehetőségeket kínál a túrázáshoz, a kerékpározáshoz és a nyáron kellemes hőmérsékletre felmelegedő tavakban történő fürdőzéshez - az egyik legnépszerűbb az Erlaufsee. A régió népszerű úti céljai Mariazell, amely Ausztria egyik legfontosabb zarándokhelye, Erzberg kalandhegye, a páratlan látványt nyújtó Hochschwab hegycsúcs. Itt található híres költő, Peter Rosegger erdei otthona (Waldheimat) és a Stuhleck, az Alpok első olyan csúcsa, melyet síléccel hódítottak meg és amelyről a mürzzuschlagi téli sportok múzeuma is megemlékezik.

6. Túrázás Ramsau am Dachsteinban

A Dachstein-hegység impozáns mészkőfalai és lélegzetelállító gleccservilága, valamint a Schladmingi-Tauern lenyűgöző sziklacsúcsai és több mint 300 kristálytiszta vizű hegyi tava paradicsomi állapotokat teremt nemcsak a pihenésre vágyóknak, hanem a gyerekes családoknak is.

 
A klimatikus gyógyüdülőhely aktív kikapcsolódási lehetőségek egész sorával várja az üdülővendégeket. 200 kilométer jelzett túraútvonal, köztük több gyermek- és családbarát túraútvonal várja a turistákat. A Dachstein déli lankái alpesi mászó-túrák kiindulópontjai és Ausztria legjobb mászó-területeihez tartoznak: 16 via ferrata ösvény, 2 gyermekbarát via ferrata ösvény található itt.

7. Nyaralás Mozarttal St. Gilgenben

St. Gilgen báját mi sem bizonyítja jobban, mint hogy itt forgatták a Muzsika hangja c. film egy részét. A város elsősorban arról híres, hogy itt született Mozart édesanyja és itt élt lánytestvére, Nannerl is.

 


8. Pancsolás St. Kanzianban

St. Kanzian a dél-karintiai Klopeiner-tó partján fekszik. A kristálytiszta vizű tó nyáron akár 28 fokra is felmelegszik. A csodás vidéken kellemes túrákat is tehetünk. A tó körüli út a gyerekes családoknak ajánlott.


St. Kanzian és környéke egyébként a negyedik osztrák település, ahol nyáron a legtöbb éjszakát eltöltenek a vendégek. (1. Bécs, 2. Salzburg, 3. Mittelberg/Kleinwalsertal). Köszönhetően az attraktív túrautaknak, a sok kerékpárútnak, és a különösen sok sport és szabadidős lehetőségnek.

9. Családi üdülés minden korosztálynak: Saalbach Hinterglemm

A környéket a Játékok völgyének hírdetik, nem véletlenül.

A gyerekkel érkező családok kedvencei közé tartozik Montelino élménytúrája a Kohlmaison és a koboldok kincsének felkutatása a Reiterkogelen, a Kodok hegyen. A "Hook kapitány" strand és az Ördög vize a völgyzárónál kellemes felüdülést kínál meleg nyári napokon.


Ezenkívül a Saalbach Hinterglemm Európában a kerékpáros szórakozás legnagyobb színtere is a több mint 180 km mountainbike út, az izgalmas singletrail-ek (egynyomsávos pálya) és az adidas freeride miatt.

 Legyen szó könnyű, rövid túrákról vagy nehéz maratoni szakaszokról, izgalmas singletrail-ekről vagy lélegzetelállító lejtőkről - itt a kezdők, a haladók és a profik is mindig megtalálják a megfelelő útvonalat. Útközben több mint 30 fogadó garantálja a kulináris ellátást és néhányuk még a „kerékpárbarát fogadócímet is megkapta. Ahol a kerékpárosok ezt a táblát látják, ott a speciális kerékpáros-menü mellett a kerékpár meghibásodása esetén is számíthatnak segítségre.

10. Madárlesen Illmitzben

Illmitz a Fertő-tó keleti partján fekszik, Burgenland tartományban, közel a magyar határhoz.
A régészeti leletek tanúsága szerint területén már a rómaiak idején település volt, környékén római sírkő, bronz szobor és kőoltár került elő. A mai település Alsó- és Felsőillmic egyesítésével keletkezett a 20. század elején. Míg Alsóillmic története során világi uraké volt és Moson vármegyében feküdt, addig Felsőillmic egyházi birtok volt és Sopron vármegye része volt. 1921-tól hivatalosan is Ausztriához tartozik.


Környéke gazdag madárvilágával természetvédelmi terület. A falu körül az alig 1 m mélységű Salzlacke környékén közel 250 madárfaj fészkel. Többsége megfigyelhető az utak menti madármegfigyelő kilátókról. Az itt eltöltött nyaralás során egy távcső és egy határozókönyv biztosan jó szolgálatot tesz.

Az idilli vidéket a szerteágazó kerékpárutakról is megcsodálhatjuk, pihenésképpen pedig fürödhetünk a Fertő-tó egyik legjobb strandján.


Kapcsolódó hírek