TOP 10 osztrák nyaralóhelyek

2015. július 13.

print Hetedhétország.hu

TOP 10 osztrák nyaralóhelyek

A Kurier osztrák napilap megkérdezte olvasóit, hogy melyek a legkedveltebb nyári üdülőhelyek Ausztriában. Dobogós helyezést a nagy múltú üdülőhelyek értek el.

Ausztriában a nyári üdülést Sommerfrische-nek hívják. A Tirolból származó, 16. századi, szó szerint „nyári hűvösséget” jelentő kifejezés eredetileg olyan helyre vonatkozott, ahol nyáron hűvös, friss az idő. A 19. században lett belőle a nyaralást és a nyaralóhelyet általában jelelölő szó. 

De hol pihenték ki magukat a századforduló nyüzsgő városaiban megfáradt arisztokraták, gyárosok és művészek? Gustav Klimt az Attersee-nél, Arthur Schnitzler Semmeringen, Ferenc József császár Bad Ischlben nyaralt szívesen.

A Kurier szavazása bebizonyította, hogy napjainkban még mindig népszerűek az egykori nyaralóhelyek, az emberek nosztalgiával gondolnak a boldog császári békeidőkre. Mind az első helyen szereplő Bad Ischl, mind a Wolfgangsee és a Rax már a Monarchia idején is kedvelt nyaralóhely volt. Badent szintén a Monarchia levegője lengi be. A pénz, a nemesség és a kultúra képviselői már az 1900-as években ezeken az üdülőhelyeken találkoztak. Európa egykori elitjének luxus gyógyhelyein ma is jelen van a bájos századvégi hangulat.1. A császári nyaralóhely: Bad Ischl55.000 ezer olvasó szavazott Bad Ischlre, így a város nem csak régen, hanem napjainkban is a legkedveltebb üdülőhely Ausztriában. Nem is csoda, hiszen amellett, hogy Bad Ischlben igazi k.u.k hangulat fogadja a látogatókat, gyönyörű környzetben fekszik. Hetente 100.000 látogató keresi fel a várost, évente pedig 380.000 éjszakát töletenek itt. A városban megrendezett egyik legkedveltebb program, a Ferenc József születésnapja alkalmából, augusztus 18-án minden évben megrendezett Császárnapok.

Bad Ischl sikertörténete 1828-ban kezdődött, mikor Zsófia főhercegnő egy terméketlenség elleni kúrán vett részt a fürdőben, a kezelés olyannyira jól sikerült, hogy két éven belül életet adott első gyermekének, a későbbi Ferenc József császárnak. Az elsőszülöttet hamarosan két újabb kis jövevény követte, őket nevezi a köznyelv sóhercegeknek, utalva a Salzkammergut jótékony hatásaira.

Ferenc József császár imádta Bad Ischlt
, 83 nyáron pihent a városban."Oh, hogy vágyódom a drága, drága Ischl után" - írta 1845-ben egy édesanyjának címzett levelében az akkor 15 éves Ferenc József koronaherceg.

Az uralkodó város iránti vonzalma egészen életén át töretlen és megkérdőjelezhetetlen maradt. Már kisfiúként édesanyjával itt töltötte a nyarakat. Bad Ischlben ismerkedett meg Sissivel és 1853. augusztus 19-én itt jelentették be eljegyzésüket is. A jegyesség alatt is többször találkoztak a városban, ahol Ferenc József és családja a nyári hónapokat töltötte.


A Bad Ischlben található Császárvilla Zsófia főhercegnő ajándéka a fiatal jegyespárnak, Ferenc Józsefnek és Sissinek. A villa az uralkodói család menedékhelyeként szolgált a nyári hónapokban, messze a Hofburg és a Schönbrunni kastély szigorú protokolljától. A bájos épület ugyanakkor számos fontos döntés helyszíne is volt: Ferenc József császár számos magas rangú államférfit fogadott a villában, és itt írta alá 1914-ben a Szerbiának szóló hadüzenetet.

Az 1821-ben megnyitott Zauner cukrászdában a kedvelt monarchia kori süteményeket is megkóstolhatjuk. Kapható a cukrászdában a híres Kaiser Guglhupf, az a kuglóf, amellyel Ferenc József szeretője, Schratt Katalin várta a császárt.

 


De azok sem csalódnak a városban, akiket a császári hangulat nem vonz. Túrázhatnak a gyönyörű alpesi környezetben, vagy a termálfürdőben pihenhetnek. Az operett rajongók számára rendezik meg a Lehár fesztivált. Lehár Ferenc a nyári hónapokat szívesen töltötte a Bad Ischlben található villájában. A Lehár villa értékes festményekkel, bútorokkal és emléktárgyakkal teli helyiségeit a lehetőségekhez mérten változatlanul hagyták, így azok ma is úgy fogadják a látogatókat, ahogyan a művész egykor berendezte.


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play