Olaszország legszebb parkjai 2015-ben

2016. február 8.

print Hetedhétország.hu

Olaszország legszebb parkjai 2015-ben

Olaszország legszebb parkja versenyen 2015-ben a több mint 1000 jelölt közül meglepetésre magán- és közpark kategóriában is Lazio tartomány nyert.





A Corriere olasz napilap szavazásán 1000 jelöltből választották ki 2015 legszebb olasz parkját.

A privát kertek közül a Giardino della Ninfa győzedelmeskedett Cisterna di Latina városban.


Giardino della Ninfa

Ninfa jelentős város volt, története még a római korba nyúlik vissza. A középkorban a várost uraló Caetani család állandó viszálykodásainak színhelye volt, kifosztották, majd a malária is sújtotta az ott élőket, ezért a 14. században végleg elnéptelenedett. A 16. században újra benépesült, ekkor III. Miklós bíboros utasította Francesco Capriani építészt a kert  megtervezésére. Ninfa a biboros halála után ismét elnéptelenedett. Az 1920-as években az egykor hatalmas Caetani család leszármazottjai a romokat angol stílusú botanikus kertté alakították át. A leomlott tornyok és szétszóródott kövek közt buja növényzet zöldell. A romos boltíveket rózsák fonják körbe, a freskókkal díszített templom falmaradványai felett tűz be a napsugár. A kert már elnyerte a "legromantikusabb kert a világon" címet is.


Giardino della Ninfa

A nyilvános kertek közül a Villa Medici nyert Rómában, amely közül 7 hektáron terül el és még ma is megőrizte egy pár eredeti, 16. századi vonását. A 16. században épült villa 1803 óta a római Francia Akadémia tulajdona, amelyet még XIV. Lajos alapított 1666-ban. 




Villa Medici

A területen az ókorban, az i.e. 1. században egy híres római, Lucullus  villaja volt. Lucullus a lucullusi lakomák rendezőjeként került be a köztudatba. Élete végén idejét irodalommal, szórakozással, mulatozással, óriási vagyonának élvezetével töltötte, s emiatt még ma is az ínyencség megtestesítőjének tartják. Állítólag Lucullus találta ki, hogy a sót le kell darálni, így jobban lehet sózni az ételeket. Ő telepítette keletről Európába a cseresznyét és az őszibarackot. 





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play