Ötszáz éves Európa legrégebbi gettója

2016. március 24.

print MTI

Ötszáz éves Európa legrégebbi gettója

Rendkívüli programsorozattal készülnek az olaszországi Velencében a városban 1516. március 29-én megnyitott gettó 500 éves évfordulójára, amelyen az antiszemitizmussal szembeni fellépést is szorgalmazni kívánják.





Az évforduló kulturális eseményei március 29-én a La Fenice velencei operaházban kezdődnek az Omer Meir Wellber izraeli karmester vezényelte koncerttel. Június 19-én a Szent Márk téri Dózse-palotában kiállítás nyílik Velence, a zsidók és Európa, 1516-2016 címmel, amely november 13-ig várja a látogatókat. 

Az évforduló kiemelt eseményének számít a velencei Zsidó Múzeum restaurálása is. A múzeum és a 16. századi zsinagógák helyreállítására adománygyűjtést indított a velencei történelmi örökség megőrzését célul kitűző Venetian Heritage amerikai alapítvány.


A programokat, amelyeket részletesen az évforduló honlapja - veniceghetto500.org - ismerteti, a megemlékezések szervezésére létrehozott bizottság szervezi, élén Paolo Gnignatival, a velencei zsidó közösség elnökével.

A Velencei Köztársaság szenátusa 1516. március 29-i dátummal határozott arról, hogy a városban élő zsidóknak el kell hagyniuk az általuk lakott Giudecca szigetét és Velence más részeit, ahol addig szabadon letelepedhettek. A Velencében ezer óta élő zsidó közösség tagjainak egy számukra kijelölt városrészbe kellett költözniük, amelyet az ott lévő fémöntő műhelyek miatt "geto"-nak neveztek (ami öntést jelent). A gettó területét csak két híd kötötte össze Velence többi szigetével, így a zsidók lakta sziget ellenőrizhető volt, éjszakára ezt a két hidat is lezárták, és a zsidók nem hagyhatták el a gettót.

"A velencei gettó mégis magas szintű kulturális, értelmiségi és vallási élet központjává vált" - hangsúlyozta Renzo Gattegna, az olaszországi zsidó közösségek uniójának (Ucei) elnöke.
Luigi Brugnaro velencei polgármester hangsúlyozta, hogy az évforduló alkalmat ad az antiszemitizmus elleni fellépés szorgalmazására is.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play