Hová utazhatunk nyáron? Válaszok a sokakat érdeklő kérdésekre

2020. június 8.

print Hetedhétország.hu

Hová utazhatunk nyáron? Válaszok a sokakat érdeklő kérdésekre

Hol tudunk idén nyaralni, sokunkban merül fel ez a kérdés. Az eltérő járványhelyzet miatt ahány ország, annyi szabályozás. Megpróbálunk segíteni eligazodni az információk tengerében, sorra vesszük az egyes országok beutazási feltételeit. Cikkünket folyamatosan frissítjük az aktuális helyzetnek megfelelően.





Horvátország, Szlovénia

 

Horvátország

Június 12-én újra megnyílik a magyar-horvát határ, így már nem kell karanténba vonulniuk azoknak, akik horvátországi utazásból térnek haza; a magyar és a horvát állampolgárok is korlátozásoktól mentesen utazhatnak a két országba mind a hét közös határátkelőhelyen.

Horvátország május 29-től teljesen megnyitotta határait Szlovénia, Magyarország, Ausztria, Csehország, Szlovákia, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország és Németország állampolgárai előtt. Ezen tíz uniós ország állampolgárainak nem kell többé megindokolniuk, miért utaznak Horvátországba. Nem kell az egészségügyi állapotra vonatkozó igazolás, illetve negatív Covid-19 teszt sem.

A határátlépésnél továbbra is felveszik a külföldi állampolgárok adatait, és a horvátországi tartózkodás alatt mindenkinek be kell tartania a közegészségügyi intézet ajánlásait is. A beutazásnál meg kell adni az úti célt, a telefonszámot és az e-mailcímet. Elkészült az az alkalmazás is, amely segíti a gyorsabb határátlépést. Az alkalmazás használata önkéntes alapon történik. A turistáknak így nem kell majd várakozniuk a határokon, a formanyomtatványokat előre kitölthetik, és pár perc alatt beléphetnek az országba. Aki azonban nem tölti ki előre az entercroatia.mup.hr oldalon fellelhető űrlapot, azoknak a határon kell ezt megtenniük. Várhatóan erre külön sávot is nyitnak. A formanyomtatvány egyelőre csak angol nyelven érhető el, de a következő napokban további 12 nyelvre lefordítják. A turisták angol nyelven megkapnak minden információt arról, hogyan viselkedjenek a szállodákban, strandokon és éttermekben. Ezek az ajánlások a társasági távolságtartás szabályait és a higiéniai előírásokat veszik majd számba.

A horvát közegészségügyi intézet megfogalmazta a tengerben és a medencékben történő fürdőzésre vonatkozó ajánlásait. Ezek alapján a sós és az édesvizű fürdőhelyeken is száz négyzetméteren legfeljebb 15 ember tartózkodhat. Ezen kívül mindenkinek azt javasolják, hogy az üdülőhelyeken is tartsa be a legalább másfél méteres távolságot. A napozóágyakat naponta többször fertőtleníteni kell, és csak úgy szabad elhelyezni, hogy megfelelő távolságot biztosítson az emberek számára.

 

Szlovénia

Május 28-tól korlátozások nélkül átkelhetnek a magyar-szlovén határon a két ország állampolgára. 

Mindkét ország polgárai karantén és más korlátozások nélkül átkelhetnek a két állam határán.

Jelenleg négy átkelő van nyitva a két ország között, a tornyiszentmiklósi autópálya-, illetve közúti átkelő, továbbá a rédicsi és a bajánsenyei átkelő. Ötödikként június 2-án megnyitják a kétvölgyi átkelőt is, ami leginkább a Magyarországon élő szlovén nemzeti közösség számára fontos. Június 9-től valamennyi határátkelő nyitva van Szlovénia és Magyarország között. Ez azt jelenti, hogy mind a tizenkét átkelőt lehet használni a két ország közötti közlekedésre.

Szlovénia június 15-én megnyitja Olaszországgal közös határát, az olaszok korlátozások nélkül léphetik át a szlovén határt. Június 15-től Montenegró állampolgárai is szabadon beutazhatnak Szlovéniába.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play