Világhírű erkély: Ezentúl nem lehet csakúgy szelfizgetni Veronában

2023. január 17.

print Hetedhétország.hu

Világhírű erkély: Ezentúl nem lehet csakúgy szelfizgetni Veronában

A cél az, hogy Júlia-erkélye alatt ne legyen tömeg.

Shakespeare Rómeó és Júlia című drámája állítólag Veronában játszódott. A szerelmi történet azonban kitaláció - és Júlia valójában soha nem élt a házban. De ez nem akadályozza meg a turistákat abban, hogy özönlenek a látványossághoz.

A turisták áramlásának jobb szabályozása érdekében Verona önkormányzata ki akarja sajátítani azt a 13. századi épületet, amelyben a legenda szerint Júlia lakott. A Verona központjában álló udvaros épületet mindig is látogatták a párok, akik a világirodalom talán leghíresebb erkélye előtt fotózkodtak. Az önkormányzatnak a tömeg megakadályozására irányuló tervei a bíróságon eddig kudarcot vallottak.

A tulajdonosok a bíróságon védekeztek Verona önkormányzatának azon terve ellen, hogy a tömeg elkerülése érdekében forgóajtókkal és online foglalási rendszerrel irányítsák a házba áramlókat, és győztek.

Most az önkormányzat más módot akar találni arra, hogy a világhírű erkély alatt ne legyen tömeg, és kisajátításon gondolkodik, hogy az épületet múzeummá alakítsák, ahogy azt Vincenzo Tinè, a város műemlékvédelmi felelőse szorgalmazza. Ez lehetővé tenné a turisták számára, hogy lefoglalják a látogatást és fizessenek a belépőjegyért.

"Így elkerülhettük, hogy az épület udvarán sorban álljanak az emberek, akik csak szelfiznek" - hangsúlyozta Tiné a médiajelentések szerint.

Az épület és az udvar tulajdonosai ellenállnak a kisajátításnak. "Az önkormányzat minden lehetséges kompromisszumot megpróbált a tulajdonosokkal, de azok semmilyen megoldást nem fogadtak el. Mindig volt valami, ami valakinek nem tetszett" - mondta az örökségvédelmi tiszt. Felhívta a figyelmet a híres erkély alatt zsúfolódó emberek kockázataira.

Shakespeare Rómeó és Júlia című drámája állítólag Veronában játszódott. A szerelmi történet azonban kitaláció - és Júlia valójában soha nem élt a házban. Az erkélyt szintén később építették hozzá. A turisták szerelmes lakatokat tesznek a kapura és kis cetliket a ház falára. Aki ide írja le a párjával tett szerelmi fogadalmát, és a falra erősíti, az egy életen át hűséges lesz a párjához, és boldog lesz.


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play