Szomorú rekord: Még sose történt ilyen az osztrák Alpokban

2022. július 7.

print Hetedhétország.hu

Szomorú rekord: Még sose történt ilyen az osztrák Alpokban

Júliusban először hómentes a Sonnblick.

 




A salzburgi Hohe Tauernben található Hohe Sonnblick (3106 méter) csúcsállomásán már nincs hó. Ez a legkorábbi hótakaró-csökkenés a mérések 1938-as kezdete óta, ennek a kevés hóval teli téli félév, a sok szaharai por tavasszal és a korai és nagyon meleg nyár az oka.

A Sonnblick a világ egyik legfontosabb hegyi obszervatóriuma.

Az állomást a Központi Meteorológiai és Geodinamikai Intézet (ZAMG) üzemelteti, és 1886-ban nyitották meg. Az állomás a meteorológiai méréseken - például a hőmérséklet, a csapadék és a szél - kívül többek között a levegő elektromos jelenségeit, a kozmikus sugárzást és a gleccserek növekedését és változását is megfigyeli.

A Sonnblicknál több mint 80 éve napról napra mérik a havat. Szerda reggel történelmi pillanat következett be: Ausztria legmagasabb meteorológiai megfigyelőállomásán júliusban először nem esett több hó.

A hótakaró legkorábban 1963. augusztus 13-án és 2003. augusztus 13-án olvadt el, ekkor volt az eddigi legmelegebb nyár Ausztriában. A legtöbb évben még a nyár vége felé is hó van a Sonnblickon.

Az osztrák Alpok történelmi napra ébredtek: a Tauern-hegységben található Sonnblick (3106 m) meteorológiai állomás 0 cm havat jelent.

Ez a legkorábbi és valóban a legextrémebb hótakaró az 1938-as mérések kezdete óta - és valószínűleg sokkal régebb óta. Normális esetben mostanra még mindig több mint 2,5 méter hónak kellene lennie a gleccseren. 

A negatív fejlemény már az elmúlt hetekben és hónapokban is nyilvánvaló volt. A téli félév hószegény volt, és több intenzív szaharai poresemény is volt, különösen március közepén. A por leülepedett a hóra, csökkentve annak fényvisszaverő képességét, ami viszont növelte a napenergia elnyelését. Ez nagymértékben felgyorsította az olvadási folyamatot a nyár elején.

A nyár már májusban elkezdődött a hegyekben. A Sonnblickon a májusi középhőmérséklet 0,0 fok volt, a mérések kezdete óta először fordult elő, hogy nem volt mínusz fok. Június elején a hó vastagsága már nem érte el a két métert, és az elmúlt hetek hőhulláma miatt a hótakaró egyes napokon tíz-tizenöt centimétert olvadt.

Mára a hó a mérőállomáson teljesen eltűnt, és a Sonnblick alatti gleccsereken, a Kleinfleißkeesnél és a Goldbergkeesnél is csak néhány hómaradvány maradt.

A gleccser már most úgy néz ki, mint általában nyár végén.

Amikor a gleccserek elveszítik védő hótakarójukat, megjelenik a sötét, piszkos jég, és az olvadás tovább gyorsul. A gleccserkutatók szerint az Alpok gleccserei idén nyáron példátlan vérveszteségnek néznek elébe.

Ausztria legnagyobb és a Keleti-Alpok leghosszabb gleccsere, a karintiai Pasterze is negatív címlapokra kerülhet.

A Pasterze a nyáron széteséssel fenyeget. A gleccser évek óta gyorsan visszahúzódik. A nyelv, a gleccser alsó része már csak egy vékony jégcsíkkal kapcsolódik a felső részhez. Ha a jégolvadás az elmúlt hetek ütemében folytatódik, ez a kapcsolat idén nyáron megszakadhat.

Georg Kaser, neves éghajlat- és gleccserkutató néhány napja a Rai Südtirol rádióállomásnak nyilatkozva elmondta:

"A mai éghajlaton a gleccsereknek már nincs helyük. A Keleti-Alpok gleccserei felszakadnak."

A Marmolada múlt vasárnapi jégbeszakadása további bizonyítéka ennek a fejleménynek, ahogyan a Sonnblick hótakarójának legkorábbi elvesztése is. Az éghajlati válság összes kirakós darabja.

(Címlapfotó: Sonnblick mérőállomás (c) flickr/ZAMG/Scheer)


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play