Már most utálják, mégis megépül Párizsban - ígérik utoljára

2023. június 14.

print Hetedhétország.hu

Már most utálják, mégis megépül Párizsban - ígérik utoljára

A francia főváros jelképét, az Eiffel-tornyot is nagyon utálták.





Párizs városa új városfejlesztési tervet (Plan Local d'Urbanisme) fogadott el, amely kimondja, hogy nem engedélyezi a 12 emeletesnél, azaz 37 méternél magasabb épületek építését. Az új terv célja, hogy a környezetbarát és fenntartható építkezésre összpontosítson, és az az új épületeket a már meglévőhöz igazítsa.

Úgy tűnik, a párizsiaknak nem tetszik az ötlet, hogy szeretett városukat Londonhoz vagy New Yorkhoz hasonlóan üzletiesebbé tegyék. Az is figyelemre méltó azonban, hogy ez a történet néhány évtizedenként megismétlődni látszik. Mára már mindannyian tudjuk, hogy a francia főváros jelképét, az Eiffel-tornyot csak ideiglenes kiállításnak szánták az 1889-es Expo idején, és vasprofilját a helyiek nagyon utálták és kerülték. De kompromisszumként megmaradt, ráadásul vonzotta a turistákat.

Hasonlóképpen 1977 és 2010 között tilos volt a magasházak építése. Párizsban az épületek magasságára vonatkozó, 2010-ig érvényben lévő plafon az 1977-ben megállapított 37 méter volt, amelyet az 1973-ban megnyílt 210 méter magas Montparnasse-torony építése után állapítottak meg, amely Párizs második legmagasabb épülete.  A 327 méter magas Eiffel-torony, Párizs legmagasabb épülete még a szabályozás előtt, a 19. században épült.

Ezt a tilalmat Bertrand Delanoë korábbi polgármester hatályon kívül helyezte, és az irodatornyok esetében 180 méteres, a lakóházak esetében pedig 50 méteres korlátozást vezetett be.

A legújabb nemtetszés ezúttal a Háromszög-torony (Tour Triangle) építése miatt alakult ki. Ez az üvegpiramis, amelynek építése 2021-ben kezdődött és 2026-ban fejeződik be, a város harmadik legmagasabb épületévé válik, és új, állandó tereptárgyat ad Párizs látképéhez. Az épület trapéz alakú, ami azt jelenti, hogy Párizs központjából vékony toronyra hasonlít majd, de a város keleti és nyugati részéből teljes szélességében látható lesz. Ami biztos, hogy kihagyhatatlan lesz, és így nem mindenkinek fog tetszeni.

Pritzker-díjas svájci építészpáros, Jacques Herzog és Thierry de Meuron által tervezett Háromszög-torony 180 méter magas lesz, az egyre csökkenő méretű szintek piramisalakot formáznak. A Párizs déli részére, a Porte de Versailles kiállítócsarnok közelébe tervezett épületben irodák és egy 120 szobás négycsillagos szálloda kap helyet, ez utóbbi a 42 emeletből ötöt foglal majd el.

Úgy tűnik, hogy az építéséből fakadó vita befolyásolta a legutóbbi magasházak betiltását. De hogy meddig - ki tudja?

A felhőkarcolók szerelmeseinek azonban ott van a La Défense üzleti negyed: a Párizs nyugati határán található La Défense-ban a legmagasabb felhőkarcoló, a Tour First 230 méter magas.

Mindenki más számára Párizs igyekszik a lehető legjobban megőrizni a régi világ varázsát.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play