» Magyarország

» Magyarország » Borsod-Abaúj-Zemplén


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az 1241. április 11-12-én zajlott csatában a tatárok megsemmisítő vereséget mértek a magyar seregre, ennek állított emléket 1991-ben a Vadász György és Váncza László tervei alapján készült emlékmű, egy sírhantot jelképzelő dombon hetvenegy nagy fakereszt.


1241. április 11-én és 12-én a muhi csatában az országot elözönlő mongol hadak megsemmisítő vereséget mértek a IV. Béla király vezette magyar seregre. A király minden igyekezete ellenére csak a Templomos Lovagrend segítségét tudta megszerezni Nyugatról.

Ezt követően Batu kán hadai villámgyorsan lerohanták a védtelen országot a Duna vonaláig, elfoglalták Pestet, a városokat lerombolták. A csaknem egy évig tartó mongol megszállás, a tatárjárás az ország lakosságát szó szerint megtizedelte, területét pusztasággá változtatta.

A tatárjárás után IV. Béla irányításával épült újjá az ország, ezért nevezik őt második honalapítónak. Politikája jelentős részben az esetleges újabb tatár támadás elhárítására irányult. Ő rendelte el új típusú kővárak építését, mert ezek a mongolok számára bevehetetlennek bizonyultak. Visszatelepítette a kunokat és telepeseket hívott az országba.Tartomány:Borsod-Abaúj-Zemplén
Cím:Muhi
GPS: 47° 58′ 40.43892″, 20° 55′ 45.59556″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward