» Olaszország

» Olaszország » Toscana » Firenze

San Marco templom és kolostor Firenzében


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Fra Angelico egykori lakhelye ma már a nagyközönségnek is látogatható.


A firenzei Piazza San Marco téren található San Marco Nemzeti Múzeum egy régi domonkos kolostor monumentális szárnyában kapott helyet, Michelozzo építészeti remekműve, és a világ legnagyobb gyűjteménye Fra Angelico, a korai reneszánsz egyik legnagyobb festőjének műveiből, aki egy ideig a kolostorban élt.

Bár a San Marco Múzeum kívül esik a firenzei fő turistautakon, érdemes meglátogatni, mind az épület építészete miatt (Michelozzo a reneszánsz építészet egyik nagy úttörője volt, akit Cosimo de' Medici széles körben alkalmazott), mind a benne található műalkotások miatt, amelyek többek között Fra Bartolomeo, Domenico Ghirlandaio, Alessio Baldovinetti és Jacopo Vignali műveit tartalmazzák.

Az épületet Cosimo Vecchio de' Medici megbízásából 1443-ban szentelték fel.

Fra' Angelico dominikánus szerzetes, aki 1438 és 1445 között a kolostorban élt, majd a kolostor priorja lett, finoman díszítette a kolostor nyilvános és magántereit, köztük a káptalantermet, a Szent Antal kerengőt, az első emeleti szerzetesi cellákat, a refektóriumot és a hospice-szobát.

A múzeum tökéletes példája egy 15. századi kolostornak, ahol mindent úgy terveztek meg, hogy harmonizálják és egyszerűsítsék a kolostori életet, és fokozzák a kerengő és a reneszánsz egyik legszebbnek tartott könyvtár nyugalmát.

Fra' Angelico legkorábbi művei közül a leghíresebb a Keresztrefeszítés szentekkel a káptalanteremben; a cellákban pedig az Annunciáció, a Három Mária a sírnál, a Noli me tangere és mások találhatók.

A refektóriumban található festmények között Angelico korai művei is megtalálhatók, köztük az Utolsó ítélet és a Keresztfelmutatás gyönyörű oltárképe, amelyen a háttérben a toszkán dombok láthatók.

A San Marco Múzeumban található egy látványos Utolsó vacsora freskó, amelyet Domenico Ghirlandaio festett a 16. század végén, a könyvtárban pedig a felvilágosodás korának értékes könyvgyűjteménye.

Ha már a könyvtárnál tartunk, éppen a bejáratánál fogták el Girolamo Savonarola prédikátort. Később felakasztották és elégették a Piazza della Signorián.Tartomány:Toscana
Település:Firenze
Cím:Basilica di San Marco
GPS: 43° 46′ 42.05748″, 11° 15′ 32.28095″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward