» Spanyolország

» Spanyolország » Katalónia » Katalónia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Costa Brava, más néven a vad part Katalóniában található. Barcelonához közel kb. 153 kilométeres partszakaszon sziklaszirtes szakaszok, valamint kavicsos illetve homokos strandok húzódnak.


A Pirenneusok lábáig nyújtózó Costa Brava egyenetlen partjait aranyszínű, homokos strandok, festői, félhold alakú öblök, fenyő- és olajfaligetek szegélyezik. A természeti értékeit megőrző partszakaszok közül számos elnyerte a Kék Zászlót, amely a strandok kitűnő minőségét igazolja.

Lloret de Mar. Costa Brava party központjaként vált híressé. A Costa Brava egyik legkedveltebb üdülővárosa, elsősorban a 18-30 év közöttiek körében.

Pineda de Mar

Tossa de Mar. Tossa de Mar a Costa Brava egyik leggyönyörűbb települése, a "spanyol Saint Tropez"-nek is szokták nevezni. A francia határ után alig 70, míg Barcelona előtt 100 kilométerre lévő városka közkedvelt üdülőtelepülés. Középkori hangulatot árasztó, kellemes halászfaluként a turisták kedvelt célállomása, kellemes kílmájának, hangulatos óvárosának és hosszú, homokos tengerpartjának köszönhetően.

Az 1950-es években Ava Gardner főszereplésével itt forgatták a Pandora című filmet. Akkoriban Tossa de Mar egy csendes kis halászfalu volt, napjainkban felkapott üdülőhely.

Tossa de Mar történelmi központját hét torony őrzi, ez Katalónia egyetlen épségben megmaradt, városfallal körülvett óvárosa. Kilátással a szikrázó tengerre áll Tossa de Mar vára. Építésével a települést szerették volna védeni a kalóztámadások ellen.

Az óvárosban álló Sant Vicenc templomban a franciák a 19. században robbanóanyagot tároltak, amikor ez felrobbant és a templom romba dőlt, a helyiek elhordták a köveket házaik javításához, új épületek emeléséhez.

Calella De Palafrugell. Fehérre meszelt házai csodásan ragyognak a napfényben a tengerparton, a kisváros haléttermeinek teraszáról szinte a vízbe lógathatjuk a lábunkat. Két nagyobb öböl is a strandolók rendelkezésére áll, a sziklás félsziget két oldalában homokos fövenyek húzódnak.

gyerekek kedvenc strandja, az kicsi Port Bo strand szinte a város központjából nyílik.

A Les Voltes partszakaszon éttermeket és egy kellemes parti sétányt is találunk.

A strandolás mellett kiváló program a közelben található Cap Roig félsziget középkori erődtornyának és botanikus kertjeinek meglátogatása.

Malgrat de Mar

Calella

Rosas/St. Margarita

Santa Susanna

Cadaques. Salvador Dali és Picasso elsőszámú nyaralóhelye volt.

Blanes. A Costa Brava legdélebbi üdülőhelyén a 3 km hosszú, homokos partot sziklás öblök teszik izgalmassá. A partok mögött fekvő városrész azonban még őriz valamennyit a múltból. A Castell Sant Joan a város fölött magasodik. A 11. századi erődítményből mára csak tornya maradt meg, hirdetve a település 13-15. századi fénykorát. A toronyhoz gyalog is felmehetünk, a 2,5 km-es túra után páratlan kilátásban lehet részünk. 

Itt található a vidék legnagyobb botanikus kertje. A De Mar i Murtra, a 15 hektáron elterülő botanikus kert évente több mint 300 ezer látogatót vonz. A város másik botanikus kertje, a Pinya de Rosa még több látnivalót tartogat, itt 7000 különböző növényfajt nézhetünk meg. Ne hagyjuk ki környék legnagyobb halpiacát sem, ahol mindennap friss tengergyümölcseit vásárolhatunk.

Girona. A Costa Brava egyik elbűvölő kis települése Girona. A Barcelona árnyékában létező kisváros azonban éppen ennek köszönhetően tudta megőrizni hagyományos életritmusát, nem vált a turizmus szempontjai alapján átformált üdülőhellyé. A tengerparti települések többségével ellentétben ide az év bármely szakában érdemes ellátogatni, hiszen a klíma kellemesen enyhe és Girona bájos katalán hangulatából akár a tél kellős közepén is ízelítőt kaphatunk. 

Girona egyik legszebb része a középkori zsidónegyed, az El Call, amit gyalog is könnyen bejárhatunk. Többszáz évvel ezelőtt ez a város volt a zsidó misztikus tudomány, a kabbalista teológia európai központja és a szefárd Spanyolország egyik legfontosabb városa. Ennek emlékét ma Európa egyik legszebb és legjobb állapotban megmaradt zsidónegyede őrzi szűk utcák kusza szövevényével, régi, balkonos házaival, melyek aljában apró üzletek sorakoznak. Itt nézhetjük meg a Zsidó Történeti Múzeum gazdag gyűjteményét.

A várost egykor teljes egészében falak vették körbe. Ezeknek keleti részét helyreállították és hangulatos sétánnyá alakították. A Passegi de la Muralla egy másik perspektívából mutatja meg nekünk Girona szépségeit. Innen nemcsak a városra, de annak környékére is ráláthatunk. A városnéző sétát egyébként ott érdemes kezdeni, ahol a római falak kezdődnek, ez a Passeig Arqueológic. A falon belül láthatjuk az egykor Rómát és Tarragona városát összekötő út maradványait. A sétát tovább folytatva elérjük az óvárost, benne Girona egyik legimpozánsabb épületével, a 12-13. századi katedrálissal. Barokk katalán stílusú homlokzatát kivéve gótikus jellegzetességek figyelhetők meg az épületen.

Különlegessége, hogy a világ legszélesebb 22 m-es gótikus templomhajójával rendelkezik. A katedrális építése teljesen csak a 18. században fejeződött be, hiszen magán a templomon kívül még egy kolostor, egy harangtorony és több más épület is tartozik a komplexumhoz, melyet egy hosszú lépcsősoron keresztül érhetünk el. A templom múzeumában egy páratlan gobelin alkotást láthatunk, a 11-12. századból származó mestermunka a Teremtés jeleneteit ábrázolja. 

A Sant Pere de Galligants 12. században épült templom, melyben ma a Régészeti Múzeum található. A város védőszentjeinek sírhelyén építették fel a 14. században a Sant Feliu templomot, melynek kriptájában nyolc római szarkofágot nézhetünk meg, de érdemes egy pillantást vetni a harangtornyára is.

A Banys Arabs vagyis az arab stílusú fürdők Girona nevezetességei, melyek a legapróbb részletekig hitelesen másolják a korábbi muszlim fürdőket, de valójában ezeket a 12. század végén építették. A 15. században magánkézbe kerültek, később még mosodának is használták őket. 1929-ben védettség alá helyezték és a fürdőt és a szaunát egyaránt gondosan helyreállították.

A gironai látogatás méltó befejezéseként sétáljunk végig az egyik hídon az Onyar-folyó felett. A város a folyópart két oldalán épült ki, az itt álló, színesre festett házak többsége a középkorból származik. Girona legjellegzetesebb városképét innen csodálhatjuk meg, a szorosan egymáshoz illeszkedő lakóházak és a háttérben magasodó templomtornyok és a katedrális szép kontrasztjával.Tartomány:Katalónia
Cím:Lloret de Mar
GPS: 41° 42′ 2.15604″, 2° 50′ 23.34984″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward