» Görögország

» Görögország » Attika » Sziget


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Ídra az egyik legkülönlegesebb görög sziget, mert az egész terület megőrizte 17. és 18. századi állapotát; sokan a legszebb görög szigetnek tartják. Még a motorhajtotta járműveket is kitiltották, kizárólag szamarakkal lehet közlekedni.


Ídra története csak a 16. században kezdődött el igazán. Ekkor a kalózok elől menekülve sok görög család költözött a szigetre, majd a török háborúk és a szabadságharc alatt újabb telepesek érkeztek; így rövid idő alatt a jelentéktelen Argoszaronikosz lakosainak száma 27.000-re nőtt.

A növekedés legpozitívabb hatása a kereskedelem és hajózás fejlődése volt. A lakosok hamarosan pásztorokból merész tengerészekké lettek. Ráadásul a 19. század eleje a béke, a gazdasági virágzás és a kalózok elleni fellépés korszaka volt, ezért a görög szabadságharc kitörésének estéjén egy egész flotta állt készen 120 hajóval, 45.000 összteherbírással, 5400 emberrel és 2400 ágyúval.

Így Ídra a görög tengeri erők központja lett. A folyamatos tengeri sikerek és az ídrai harcosok dominanciája beírta a történelembe a kis szigetet és egész Európa megismerte a nevét.

A sikeres harcok után az új felszabadított görög állam első kormányfője, az új államalapítónak tartott Joannisz Kapodisztriasz hamarosan meg is kezdte a béke helyreállítását, és ez alól természetesen Ídra sem volt kivétel. A sziget és Kapodisztriasz között kapcsolat azonban hamarosan megromlott, mert a kormányzó megtagadta a háborús kártérítés megfizetését. Az ídraiak és más görög szigetek, Porosz, Szirosz, Naxost, Androsz, Parosz és Mikonosz lakói elégedetlensége lázadásba torkolt, amelynek során az egész görög flottát felgyújtották. A tragikus események tetőpontja Kapodisztriasz meggyilkolása volt 1831. szeptember 27-én Nafplioban.

A helyzet azonban nem oldódott meg, és a gazdasági krízisnek csak az vetett végett, hogy sok ídrai elköltözött Athénba.

Ennek ellenére Ídra történelmi szerepe nem vesztett semmit jelentőségéből. A sziget 1 köztársasági elnököt, 5 miniszterelnököt, több minisztert és hadvezért is adott Görögországnak.

Látnivalók

A sziget mindössze 48 négyzetkilométer, és pár település található rajta, egymás mellett sorakoznak a meredek hegyoldalakon. Az ókori időkben fenyőerdő fedte, a fák nagyrészét azonban kivágták hajóépítéshez a török uralom alatt, a másik részét pedig üzemanyagnak használták. Amit nem vágtak ki, tűz pusztította el.

Ma már szerencsére kezdenek visszanőni a fák, néhányhelyen már teljesen zöld a sziget. Sok az olívafa és az eukaliptusz is.

A kis falvak közötti utakat gyalog és szamár- vagy lóháton is be lehet járni.

Bár a sziget kicsi, három kolostor és még több templom is található rajta. Az ortodox kereszténység hatása a világi épületeken is érzékelhető.

A főváros, szintén Ídra, egyesek szerint a legszebb kikötőváros egész Görögországban. A kikötőt kávézók és kis boltok szegélyzik, miközben teljesen megőrizte régi, érintetlen állapotát. Az emberek között gyakran elhalad egy-egy szamár is.

A szamarak tényleg a sziget szerves részét képezik, közel 1200 szamár és öszvér él itt, mintegy tíz százaléka az országos populációnak.

"A szamár és az öszvér Ídra szigetén elválaszthatatlanul hozzátartozik a mindennapokhoz. Azt hiszem, hogy ezek nélkül a rokonszenves állatok nélkül nem is tudnánk élni" - mondta Kosztasz Anasztopulosz, a sziget polgármestere.

Az állatok szállítják a turisták csomagjait a szállodába, segítenek helybelieknek költözködésnél, sőt még a szemét nagy részét is a hátukon cipelik el.

Leonard Cohennek is volt itt villája, és több dalát is itt írta.Tartomány:Attika
Település:Ídra
Cím:Hydra
GPS: 37° 19′ 55.5348″, 23° 27′ 59.2686″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward