» Görögország

» Görögország » Peloponnészosz


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Lükaón-hegy a görög hitvilágban Zeusz születési helyeként szerepel.


Másfél évezreden át hódoltak Zeusznak Lükaón-hegyen. Zeusz a viharok, a mennydörgés és villámlás istene, a görög
panteon legfőbb istene; Kronosz és Rheia fia, akit anyja Arkádiában, a Lükaón-hegyen éjjel, titokban hozott a világra. Erre jó oka volt, mert férje minden addig született gyermeküket lenyelte, attól való félelmében, hogy valamelyikük megfosztja majd uralmától.

Egy nemzetközi régészcsoport a Lükaón-hegy egyik barlangjában bukkant egy ősi Zeusz-szentélyre. Ez az első bizonyítottan ógörög szentély, amely hegycsúcson "üzemelt". Az oltárkő elemzése alapján megállapították, hogy a kő a Zeusz-kultusz általános elterjedése előtt már ezer évvel korábban is használatban volt. Az antik görög istenek ura ezer évvel öregebb: a Zeusz-kultusz sokkal ősibbb gyökerekkel rendelkezik, mint azt eddig hittük. 

Az a tény, hogy a  Lükaón-hegy már Kr. e. 3000 táján kultikus helyként funkcionált, arra enged következtetni, hogy a görög főisten tisztelete sokkal korábban kezdődött, mint gondolták, és többé-kevésbé azt sugallja, hogy valamilyen istenséget még ennél régebben is tiszteltek itt.

A 4500 méter mélyen fekvő barlang feltárását 2006-ban kezdték meg. Az oltár maga egy gúla formájú földhalom, amelynek környékén cseréptöredékeket találtak a régészek. A legkorábbiak a 3400 évvel ezelőtti görög aranykorból származnak, a legkésőbbiek pedig Kr.e.146-ból, amikor Róma meghódította Görögországot.Tartomány:Peloponnészosz
Cím:Lykaion
GPS: 37° 24′ 51.94692″, 22° 0′ 8.91252″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward