Újjászületett a római katakombák királynője

2013. november 24.

print

Újjászületett a római katakombák királynője

Öt év restaurálás után ismét látogatható Rómában a Priscilla-katakomba, mely a Google Maps térképszolgáltatásra is felkerült. A Priscilla-katakomba őrzik Szűz Mária és a gyermek Jézus legrégebbi ismert ábrázolását.





Öt év restaurálás után ismét látogatható Rómában a Priscilla-katakomba, mely a Google Maps térképszolgáltatásra is felkerült.

 


Teljesen új színben és fényben láthatók a katakomba - a korai keresztények föld alatti temetkezési és istentiszteleti helye a keresztényüldözések korában - labirintusrendszerének falaira festett freskók, amelyeket lézertechnológiával állítottak helyre. A Lázárról elnevezett sírkamrában előtűntek a korábban alig látható bibliai jelenetek, többek között a Péter és Pál apostolt ábrázoló freskók. Restaurálták a katakombákban talált hétezer darab fehér márványból vésett szarkofág-töredékeket is, amelyek az ókori római szobrászat mesterművei.

 


MTI/AP/Gregorio Borgia


A Vatikán műemlékvédelmi felügyelőségéhez tartozó katakombát Gianfranco Ravasi a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke nyitotta meg. A bíboros hangsúlyozta, hogy a legmodernebb eszközökkel végzett restaurálás megmutatta, az ókori kultúra több úton is találkozhat a mai korral. Hozzátette: reméli, a katakombát nem csak a tudósok látogatják majd.

 

MTI/AP/Gregorio Borgia


A Róma északi részén, a városból kivezető via Salaria út mentén a 2-4. század között vájt katakombák a földterület egykori ókori tulajdonosáról, Priscilláról kapták a nevüket. A tizenhárom kilométer hosszú alagútrendszer egyike Róma számos katakombájának, mégis a "királynő" címet viseli az itt eltemetett számos mártír és püspök miatt. A Priscilla-katakomba őrzi Szűz Mária és a gyermek Jézus legrégebbi ismert ábrázolását (230-240). Feltételezések szerint a freskókon az első keresztény közösségek nőpapjai is láthatók. Fabrizio Bisconti a Vatikán műemlékvédelmi felügyelője szerint a papi ruhához hasonló öltözéket viselő alakok egyszerűen imádkozó nőket ábrázolnak. 

(MTI)





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play