Óriás őshüllők éltek Olaszországban

2014. március 22.

print

Óriás őshüllők éltek Olaszországban

Az eddig talált legnagyobb olaszországi őshüllő, egy 75 millió éves mosasaurus megkövült pofacsontját fedezték fel olasz kutatók.

A mosasaurus az eddigi legnagyobb testű őshüllő, amelyet az ország területén megtaláltak.

Az eddig talált legnagyobb olaszországi őshüllő, egy 75 millió éves mosasaurus megkövült pofacsontját fedezték fel olasz kutatók az Appenninek északi részén elterjedt, pikkelyes agyag (argille scagliose) néven ismert kőzetben - jelentették be a Bolognai Egyetem paleontológusai.

E fontos lelet bizonyítja egy olyan hüllőcsoport itáliai jelenlétét, amelyről eddig úgy vélték, hogy csak a világ más területein élt - magyarázta Federico Fanti, a Bolognai Egyetem Giovanni Capellini földtani múzeumának gerincesősállat-kutatója, aki munkatársaival együtt a vizsgálatot végezte.

Rámutatott: a mosasaurus ügyesen úszott a tengerben, és igen kedvező környezetre találhatott a mediterrán országban. Az egyedülálló leletet egy amatőr gyűjtő fedezte fel két évvel ezelőtt, amikor egy nagyobb göröngyben hatalmas, félig kilógó fogra lett figyelmes az északi Appenninekben.

A Fanti vezette kutatócsoport az egyed leírásán kívül elemezte a lelet földtani környezetét is. Az ott talált mikroszkopikus élőlények kövületei, azaz a nanofosszíliák segítségével határozták meg, hogy az őshüllő a kréta földtani kor utolsó szakaszából származik.

Az olasz mosasaurus nagy és erős állat lehetett, teljes hossza több mint tíz méter, koponyája elérhette a két és fél métert - írta a közlemény. Fogai lenyűgözőek: tíz centiméteres hosszukhoz majdnem öt centiméteres szélesség társult - tette hozzá Fanti. A hatalmas állat a tengeri tápláléklánc csúcsán helyezkedhetett el.

A mosasaurusok körülbelül 100 millió éve jelentek meg, és a dinoszauruszokkal együtt, mintegy 65 millió éve haltak ki.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play