A Giro 18. szakasza. Belluno-Rifugio Panarotta

2014. május 28.

print

A Giro 18. szakasza. Belluno-Rifugio Panarotta

A szerdai, 17. szakaszon az olasz Stefano Pirazzi szerezte meg a győzelmet, a rózsaszín trikó a kolumbiai Nairo Quintanaé. Csütörtökön, a 18. szakaszon a Belluno és Rifugio Panarotta közötti 171 kilométeres szakasz vár a mezőnyre hegyi befutóval.





A szerdai, 17. szakaszon a szökevények negyedórás előnnyel értek célba a főmezőny előtt, mert mindenki pihent az előző és a következő szakasz fényében. Az olasz Stefano Pirazzi szerezte meg a Bardiani csapatnak a harmadik győzelmet, a rózsaszín trikó továbbra is keddi királyetapot megnyerő kolumbiai Nairo Quintanaé.

 


Stefano Pirazzi


Csütörtökön, a 18. szakaszon a Belluno és Rifugio Panarotta közötti 171 kilométeres szakasz vár a mezőnyre hegyi befutóval.

 



A 18. szakasz


Belluno Észak-Olaszországban található az azonos nevű megyében, Veneto tartományban, 100 kilométerre Velencétől. 1999-ben megválasztották az év alpesi városának. Az elmúlt tízévben többször lett első a legjobb ökoszisztémájú olasz székhelyek közt.

 


Belluno


A Piave és az Ardo folyók mentén fekszik, északról a Dolomitok Schiara nevű hegylánca határolja, délről az Alpok csúcsai választjál el a Venetói-síkságtól.

A város nevét a kelta „belo-dunum” szóról kapta, ami pompás dombot jelent. A területet ekkoriban főleg a venétek lakták, egy erős kelta kisebbséggel kiegészülve, azonban mikor a Rómaiak elérték az Alpokat, a kelták elvándoroltak. A megmaradt lakosság kétszer is szövetlezett Rómával: egyszer a gallok ellen, egyszer a második pun háborúban Hannibál ellen.

 


Belluno


A várost i.e. 220-200 körül alapították római befolyásra a jó stratégiai helyztete és gazdag vas és réz lelőhelyei miatt. Julius Caesar alatt római municípium lett, egy papria nevű római törzs által lakva, mely egyike volt annak a 35 törzsnek, kik rendelkeztek római állampolgársággal.

A Nyugat Római Birodalom bukása után a lombardok uralták a 6. században, majd a Karolingok a 8.-ban, sőt pár évig bizánci kézen is volt. Ebben az időszakban találtak a híres Belluno-i kincset, mely ma a British Museum-ban található.

 


Egy rövid ideig az Ezzelino, Visconti, Da Carrara és Scaligeri családok háborúztak érte, majd 1404-ben a Velencei Köztársaság része lett 1797-ig. A köztársáság bukása után az osztrákoké lett, amíg az Olasz Királysághoz nem csatolták 1866-ban.

A decemberi karácsonyi vásár az óriási hegycsúcsokkal és feldíszített házikókkal varázslatos légkört varázsol a városkának. Nyáron természetesen tartanak Paliót, mikor mind a négy kerület versenybe száll. A számtalan hajtűkanyaron, mely a Dolomitokba vezett természetesen oldtimer versenyeket is rendeznek; ilyenkor az utakat ellepik a régi autók.

 


A Nevegal síterepet a közeli Cortina d’Ampezzo-i téli olimpián építették, azóta töretlen népszerűségnek örvend.

 


Nevegal


Az itteni konyha alapja a sajt, a sonka és a polenta. Hagyományos ételek a Risotto Lamonese, a rizottó babbal, a kodinzon, egy aszalt almából készült lekvár, a casonzei (ravioli tökös-ricottás vagy spárgás-spenótos töltelékkel), és a figadet (májas kolbász mazsolával). Helyi bor a Piave (vörös, fehér) és sör a Pedavena.

 


Casonzei


Hatszor rendeztek Bellunóban Girót: 1938-ban (Olimpio Bizzi), 1960-ban (Elliot Seamus), 1962-ben (Guido Carlesi), 1963-ban (Arnaldo Pambianco), 1966-ban (Felice Gimondi) és 2011-ben (Alberto Contador) nyert.

Valsugana, vagy Sugana völgy (németül Suganertal) Trentino egyik legfontosabb autonóm területe. Áthaladt rajta a Via Claudia Augusta római út, mely az Adriát kötötte össze Augsburggal. 

 


Valsugana, Sugana völgy


Nagy turista központ, hiszen a gyönyörű hegyek mellett gyógyvize is jelentős, a Levico Terme nevű város teljesen erre épült, de fontos turista látványosságok az első világháborús erődök is, melyekkel védték a völgyet.

 


Levico Terme


A 18. szakasz befutója a Panarotta menedékház a Panarotta nevű síterepen van, ahol, több mint 18 kilométernyi sípálya várja a látogatókat. A Caldonazzo tó körül pedig 80 kilométernyi bicikliúton tekerhetnek a sportolni vágyók.

 




Rifugio Panarotta


Helyi ételek a knödel chanterelle gombával, a hegyi bárány, a gulyás, a szalonnába tekert nyúl. a würstel saurkrauttal (kolbász svanyúkáposztával) és a strudel (rétes). Borok a Trento Spumante és a Casteller (vörös).

Csak háromszor volt még itt szakasz: 1957-ben (Charly Gaul), 1958-ban (Miguel Poblet) és 1966-ban (Gianni Motta) nyert.





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play