Halhatatlan hercegek

2014. augusztus 6.

print MTI

Halhatatlan hercegek

Etruszk arisztokratasírok leleteit mutatja be kiállítás az olaszországi Vulciban. Ezüstlemezekből formázott, kéz alakú domborműveket is találtak abban az etruszk nemesi sírban, amelynek anyaga szeptember közepéig látható a Rómától ötven kilométerre fekvő Vulciban.





A halhatatlan hercegek - Vulci etruszk arisztokráciájának dicsősége (“Principi immortali. Fasti dell’aristocrazia etrusca a Vulci”) című kiállítás mintegy nyolcvan ókori tárgyat mutat be az egykori etruszk város temetőjében az utóbbi években feltárt sírokból.

Etruszk aranyékszerek

Köztük vannak annak a monumentális, a Krisztus előtti 7. század második felére datált sírkamrának a leletei is, amelyet 2013 tavaszán találtak meg. A régészek az Ezüst kezek sírjának keresztelték el az itt talált két kéz alakú domborműről, amelyet az etruszk ötvöstechnika szerint ezüstlemezekből készítettek. A kezek körmeit arannyal festették be.

Etruszk aranyékszerek Vulciból

A feltételezések szerint az ezüstkezek egy csaknem két méter magas szobor végtagjai voltak, az egyedüliek, amelyek megmaradtak az eredeti, valószínűleg fából faragott alkotásból. A két kezet is apró darabokra törve találták meg, mivel a sírt az évezredek során többször feltörték és kirabolták.

Ennek ellenére a sír cserépedényeket, egy lovas kocsi darabjait, arany ékszereket és arany ruhadíszeket is megőrzött. 1950, arannyal fedett bronzgombot is találtak a hozzájuk tapadt szövetfoszlányokkal. Az egy év alatt restaurált leletek arról tanúskodnak, hogy a sírkamra magas rangú arisztokratáé, talán egy hercegé lehetett. Az ezüstkezű szobor is őt ábrázolhatta, vagy esetleg azt a célt szolgálta, hogy az elhunyt nyugalma felett őrködjön. 





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play