A befalazott lány története

2023. február 17.

print Hetedhétország.hu

A befalazott lány története

Bianca története csak egy legenda? Mivel mással lehetne megmagyarázni a Fosdinovo vár mélyén talált furcsa csontokat?

 

Fosdinovo Toszkána és Liguria határán fekszik egy csodálatos kastéllyal büszkélkedhet egy sziklás domb tetején. Évszázadokig a Malaspina család királyságának központja volt. 

Nem is olyan rég, pár évvel ezelőtt a mélyén furcsa csontokra bukkantak, köztük egy ember, valószínűleg egy nő maradványai, és még két különböző fajú állaté. A furcsa felfedezés után az embereknek rögtön feltűnt egy hasonlóság azzal a legendával, amiben eddig nem hittek: Bianca Maria Aloisia történetével. Bianca, egy fiatal Malaspina, a 13. században élt. Rangja ellenére beleszeretett egy istállófiúba.

A szerelem a két fiatal között titkos találkákkal kezdődött, de hamarosan kiderült, hogy kapcsolatuk mély és őszinte. Csakhogy a boldogság nem tarthatott sokáig: Bianca apja, Jacopo Malaspina, Fosdinovo mindenható ura, bejelentette, hogy Biancát elígérte egy lovagnak az egyik szomszédos régióból. A fiatal lány minden erejével ellenkezett, és bevallotta, hogy örök szerelmet esküdött az istállófiúnak. Azonban az apja nem tűrte ezt a szörnyű gyalázatot, ezért elküldte apácának egy közeli kolostorba.

A lány továbbra is folytatta titkos találkáit, és hamarosan teherbe esett. Egy másik változat szerint egyszerűen nem volt hajlandó letenni a fogadalmat. Akárhogy is történt, száműzték a kolostorból és visszaküldték a várba. Hamarosan híre ment mindennek, és nagy botrány lett belőle: nemesek és parasztok éjjel-nappal erről beszéltek.

A Malaspina család büszkeségén borzalmas csorba esett, ezért úgy döntöttek, hogy a legkegyetlenebb módon tesznek pontot az egész história végére.

Az istállófiút ezerféleképpen megkínozták és végül megölték, de Bianca sem járt jobban. Levitték a pincébe és ott vörösen izzó vassal égették össze és ördögi gépekkel csavarták ki a végtagjait. Kérték Biancát, hogy bánja meg bűneit, és fogadjon szót, de a lánynak erős akarata volt, és nem tagadta meg a szerelmét. Az apját elvakította a düh, és a lehetséges legrosszabb büntetésre ítélte. Néhány őr talpra kényszerítette és végigvonszolták egy sötét, hosszú folyosón egy sötét, kis szobába. Lánccal megkötözték, olyan szorosra, hogy pár lépést meg tudjon azért tenni, de az ajtót téglákkal befalazták. Bianca a sötétben halt meg hosszú folyosók labirintusában, de nem volt egyedül. Az apja két állattal együtt falazta be: egy vadkannal, a családja elleni lázadása jelképeként, és egy kutyával, a szerelméhez való örök hűsége szimbólumaként.

Photos of Castello Malaspina di Fosdinovo, Fosdinovo
 

A történet csak egy, az emberi barbárságról szóló legendák közé tartozónak tűnhet, de akkor mivel magyarázhatóak a csontok, amiket a kastélyban fedeztek fel? Az emberi és állati csontok egy sötét alagútban csak véletlen egybeesés? És még, egyéb, zavaró tényezőkről nem is beszéltünk. A Malaspina vár tróntermének a plafonján észrevettek egy fehér, nedves foltot, amely egy nő arcának tűnik, körülötte két fekete folttal, amelyeket ha az ember alaposabban szemügyre vesz, egy kutya és egy vadkan körvonalai rajzolódnak ki. Ezek alatt egy további folt látható: egy királyi korona. Ez is csupán egy újabb véletlen? Vagy csak optikai csalódás? Menj el a Malaspina várba, sétálj a szobák között, menj le a végtelen folyosókon, nézz ki az apró ablakokon, és döntsd el magad.

Talán teliholdkor láthatod a szellemet is, ahogy árnyéka ablakról ablakra halad.

Írásos feljegyzések alapján a Fosdinovo-i Malaspina vár 1084 óta áll. Stratégiai szempontból jó helyen helyezkedik el, a tengert, és a fontosabb középkori utakat be lehet látni onnan.

A vár sok átalakításon ment keresztül az évek során. A 14. század közepén tornyokkal bővült. Az udvart a reneszánsz korban adták hozzá. Az ágyuk és a lőrések ugyanebbe a korba nyúlnak vissza. Külsőleg bevehetetlen erődként néz ki, de belül látszik, hogy egy nemesi család lakhelye.

A vár máig megőrizte négyzet alakú alapját négy toronnyal, ahogy a félkör alakú tornyát is, hosszú sétányait és függőkertjeit. Belül még mindig nagyon sok szobája van: étkező, trónterem, nagyterem, fegyvertár, kínzószoba, csapóajtós szoba (régebben három volt).

A várban látható Dante Alighieri szobája is, a költő a Malaspina család barátja volt, és hosszabb időt töltött a várban.

 

A várból, különösen a bástyáról, lélegzetelállító kilátás nyílik: az Alpokat, a Tirrén-tenger partját, a La Spezia szorost, és tiszta időben lehet látni a Capraia és Gorgona szigeteket, valamint Korzika hegyeit.


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play