Nem jó ötlet homokot vinni Szardíniáról

2015. augusztus 9.

print MTI

Nem jó ötlet homokot vinni Szardíniáról

A szardíniai Cagliari repülőterének vámőrsége figyelt fel arra, hogy a turisták szuvenírként a sziget rózsaszín homokját, a tengerpart különleges kavicsait és kagylóit rejtik poggyászaikba. Egy külföldi 25 kilogramm szardíniai homokot akart magával vinni.

A Szardíniáról elutazó turistáktól elkobzott több száz homokkal teli zacskó és műanyag palack fényképe felkerült a cagliari Elmas repülőtér vámőrsége által nyitott Facebook-oldalra.

A Kirabolt és kifosztott Szardínia (Sargedna Rubata e Depredata) nevű oldalhoz a többi szardíniai légikikötő hatóságai is csatlakoztak. A La Nuova Sardegna helyi napilap információi szerint homokot, köveket és kagylót a turisták eddig is "loptak", de a jelenség az utóbbi időben tömeges méretet öltött.

A látogatók ráadásul nem elégszenek meg egy-egy maroknyi szardíniai homokkal: tonnaszámra viszik magukkal a sziget partjainak kincseit. Csak Elmas repülőterén évente két-három tonna homokot koboznak el a vámőrök.

A Facebook-oldal a figyelemfelkeltést szolgálta: a német sajtó máris átvette a hírt arra figyelmeztetve a Szardíniára látogató németeket, hogy a homoklopás szankciót vonhat maga után. Egy homokkal teli palackért a turistára akár 100 euró (30 ezer forint) bírságot is kiszabhatnak.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play