Kész Pompeji: Nápoly legújabb ókori látványossága nyáron megnyitja kapuit

2022. április 26.

print Hetedhétország.hu

Kész Pompeji: Nápoly legújabb ókori látványossága nyáron megnyitja kapuit

A látogatók megnézhetik, hogyan éltek az ókori görögök Nápolyban.

Nápoly legújabb ókori látványossága 2500 évet utazhat vissza az időben, amikor júniusban megnyitja kapuit, először 1889-es felfedezése óta - írja a lonelyplanet.

Nápoly a világ leglátványosabb történelmi helyszíneinek egyike. Pompeji és Herculaneum, amelyeket a Vezúv az i.sz. 79-ben történt kitörése őrzött meg az utókornak, elengedhetetlen látnivalók, ha az ókori világba szeretne betekinteni. Nem is beszélve a közeli Oplontisról és a város fő látványosságaihoz közelebb eső Nemzeti Régészeti Múzeumról, amely az ókori római élet apróságait mutatja be.

Júniustól a látogatók egy új ókori helyszínt fedezhetnek fel, egy hipogeumot - vagy földalatti sírkamrát -, amely körülbelül 400 évvel megelőzi Pompeji romjait.

Az Ipogeo dei Cristallini-t az ókori görögök építették az i.e. 4. század vége és a 3. század között, amikor Nápoly Neapolis néven görög város volt.

Az Ipogeo dei Cristallini egykor egy nagyobb nápolyi nekropolisz része volt, és négy, szinte tökéletes állapotban fennmaradt és gazdagon díszített sírkamrát mutat be - az ókori görög művészet és építészet ritka túlélőit, amelyek megmutatják, hogyan éltek (és haltak) Nápoly ókori lakói.

A lelőhelyek mindig is zárva voltak a nyilvánosság elől. A hipogeumot 1889-ban az arisztokrata di Donato báró fedezte fel, miután palotája területén vízforrás után kutatott. Később a Martuscelli család megörökölte a területet.

Giampiero Martuscelli, felesége, Alessandra, valamint gyermekei, Paolo és Sara kérvényezték, hogy a helyszínt az olaszországi Központi Természetvédelmi Intézet felügyelje, miután egy régész meggyőzte a családot, hogy az ókori görög történelem és művészet kincsét tárják a nagyközönség elé. A kamrák restaurálása 2020 szeptemberében kezdődött.

A sírkamrákat faragott oszlopok, szobrok, ókori feliratok, vázák, a feltámadás szimbólumai (például gránátalma és tojás), sárga, kék és vörös színekkel festett faragott matracok és párnák, valamint ókori görög freskók díszítik.

Az egyik legdíszesebb teremben festett babérkoszorúk, koronák, egy Medúza-fej a gonosz szellemek elűzésére, két festett kandeláber és egy jelenet, amely Dionüszosz és Ariadné, ókori görög mitológiai alakjait ábrázolja.

"Sokat gondolkodtunk azon, hogyan értékeljük és gyarapítsuk ezt a nagyszerű örökséget, amelyet kaptunk, és hamar megértettük, hogy nemcsak az a vágyunk, hogy eredeti szépségükben állítsuk helyre ezeket a csodálatos freskókat, hanem az is, hogy egyre szélesebb közönséget hozzunk közelebb a görög művészethez. A művészet mindenkié, és aki egy ilyen értéket kezel, annak kötelessége, hogy érthetővé és hozzáférhetővé tegye azt"

- mondta Alessandra.

Paolo Giulierini, a nápolyi Nemzeti Régészeti Múzeum igazgatója azt állítja, hogy

az Ipogeo dei Cristallini sírkomplexum csak a görögországi Makedónia tartományban található díszes Vergina királyi sírkamrákhoz hasonlítható, amelyről úgy vélik, hogy Nagy Sándor apjának, II. Fülöpnek a csontjait tartalmazza, és kiemeli Nápoly ókori jelentőségét.

"A hipogeum arra tanít bennünket, hogy Nápoly a (régi) Földközi-tenger térségének egyik legjelentősebb kulturális városa volt"

- mondta Giulierini.

Az Ipogeo dei Cristallini júniusi megnyitásakor (a pontos nyitási dátumot még nem jelentették be) előre lefoglalt kiscsoportos túrák keretében látogatható lesz. Addig is az Ipogeo dei Cristiallini mintegy 700 lelete a nápolyi Nemzeti Régészeti Múzeumban is megtekinthető.

(Címlapfotó: Ipogeo dei Cristalli (c) wikipedia/Alessandra Calise Martuscelli)


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play