Firenze története során először restaurálja a Ponte Vecchio-t

2022. november 1.

print Hetedhétország.hu

Firenze története során először restaurálja a Ponte Vecchio-t

 Ez lesz az első átfogó helyreállítása az 1345-ben épült olasz műemléknek.

Firenze restaurálja a világhírű Ponte Vecchio hidat, ami az első átfogó helyreállítása az 1345-ben épült olasz műemléknek.

A hírt Dario Nardella, Firenze polgármestere jelentette be, aki a 2 millió eurós projektet "nagyszerű beruházásnak nevezte, amely lehetővé teszi a világ egyik legnagyobb ikonjának felújítását".

A város közleményében azt írta, hogy bár a hídnak nincsenek szerkezeti problémái, és "szilárdan rögzítve van", az idő múlásával az időjárás viszontagságai és az Arno folyó állandó áramlása miatt "betegségektől" szenved.

"Az évszázadok során a híd különböző átalakításokon és számos megerősítésen ment keresztül, legutóbb az 1966-os drámai árvíz után" - mondta Nardella - "azonban egyetlen restaurálás sem összpontosított soha a kő és a díszítések állapotára".

A polgármester szerint most eljött az ideje a "teljes átalakításnak", és "példátlannak" nevezte a napokban induló programot.

A híd alatt állványzatokat állítanak fel egy úszó platformon, amelyet a munkálatok megkönnyítése érdekében, illetve kedvezőtlen időjárási körülmények esetén mozgatni lehet, így a sporttevékenységek számára mindenkor fenntartva az átjárást.

A restaurálás során a gyomok, zuzmók, algák és foltok eltávolítására, a repedések és törések kitöltésére, a hiányzó részek helyreállítására, valamint a hídon lévő ékszerüzleteket tartó fagerendák kezelésére összpontosítanak.

A munkálatok során restaurálják a címereket, a parapetet, a korlátot, a pilléreket és az íveket is a szerkezeten, amely az egyetlen firenzei híd volt, amely megmenekült a második világháborús pusztulástól.

A Ponte Vecchio története

Az 1345-ben épült Ponte Vecchio Firenze legrégebbi fennmaradt hídja. A Taddeo Gaddi (Giotto tanítványa) által tervezett fedett híd eredetileg kovácsoknak, cserzőknek és mészárosoknak adott otthont egészen 1593-ig, amikor Ferdinánd herceg kilakoltatta őket, mert bűzt okoztak azzal, hogy hulladékot dobtak az Arnóba. Ezt követően aranyművesek, ékszerészek és régiségkereskedők léptek a helyükre.

A második világháború alatt a Ponte Vecchio volt az egyetlen híd Firenzében, amely túlélte a náci bombázásokat.

A Ponte Vecchio utoljára az 1966-os árvíz után szembesült jelentős javításokkal. A híd bizonytalan infrastruktúrájával kapcsolatos aggodalmak miatt a dekoratív szempontok háttérbe szorultak a sürgetőbb műszaki szempontok helyett.


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play