» Magyarország

» Magyarország » Borsod-Abaúj-Zemplén » Bükk


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

2022. március 7-től látogatható a Bükki Csillagda csillagászati és természetismereti látogatóközpont, ahol többek között planetárium, interaktív kiállítás, naptávcső és VR-küldetések is várják a látogatókat. A Bükk-fennsík kismértékű fényszennyezettsége különösen alkalmassá teszi az éjszakai csillagászati észlelésekre.


A Bükk szívében találták meg a megfelelő fényszennyezés-mentes helyszínt a beruházáshoz, a nemzeti park - Magyarországon harmadikként, a Zselic és a Hortobágy után kiérdemelte a csillagoségbolt-park címet a Nemzetközi Sötétégbolt Szövetségtől (IDA).

A létesítmény egyedülálló lehetőségeket biztosít a csillagászati megfigyelések számára is, a Közép-Európában páratlan élményt nyújtó, 50 férőhelyes planetáriummal, a kupolában elhelyezett különleges naptávcsővel és a tudományos igényű előadásokkal, amelyek révén az érdeklődők ismereteket szerezhetnek a Naprendszerről és a világegyetemről.

Az épületben a több kisebb távcső mellett egy 50 centiméter átmérőjű főteleszkóp is helyet kapott, amely tudományos megfigyelésekre is alkalmassá teszi majd a csillagdát. 

A Bükki Csillagdában helyet kapott egy Magyarországon páratlan meteoritgyűjtemény, köztük megérinthető darabokkal, valamint holdi és marsi eredetű meteoritokkal.

A csillagdához kapcsolódik egy 4 kilométer hosszú Bolygótúra tanösvény is, mely a környék természeti, földtani és kultúrtörténeti értékei mellett egy lejárható Naprendszer-modellt tartalmaz.

A Bükk szívében találták meg a megfelelő fényszennyezés-mentes helyszínt a beruházáshoz, a nemzeti park - Magyarországon harmadikként, a Zselic és a Hortobágy után kiérdemelte a csillagoségbolt-park címet a Nemzetközi Sötétégbolt Szövetségtől (IDA).Tartomány:Borsod-Abaúj-Zemplén
Cím:Répáshuta
GPS: 48° 2′ 59.94096″, 20° 31′ 24.85474″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward