» Olaszország

» Olaszország » Lazio


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

9 nap Rómában.


Róma történelmi központja Európa egyik legnagyobb és műemlékekben leggazdagabb történelmi városközpontja, 1980 óta az UNESCO Világörökség része. A Tiberis bal partján fekvő történelmi központ a 3. században felépült Aurelianus-féle falak által határolt terület, amely magába foglalja a város alapításának történetéből ismert hét dombot: Capitolinus, Viminalis, Quirinalis, Esquilinus, Caelius, Aventinus és Palatinus. Itt találhatók az antik világ és a kereszténység legszebb műemlékei. A város arculatának alakulása végigkövethető az ókortól egészen napjainkig.

1. nap Az ókori Róma

A macskaköves sikátorok, reneszánsz paloták, ókori romok és barokk piazzák szorosan összecsomagolt szövevénye -  Róma történelmi központja.

A területnek két fókuszpontja van: délkeletre a Colosseum és északnyugatra a Capitolium. Közöttük fekszenek a fórumok: a Forum Romanum a Via dei Fori Imperiali bal oldalán, a császári fórumok pedig jobbra.

A Forum Romanum felett magasodik a Palatinus, mögötte pedig a Circus Maximus füves területe. A Circustól északnyugatra található a Bocca della Verità és néhány kora római templom egy olyan területen, amely régen az ókori római marhapiac volt (Forum Boarium).

2. nap Centro Storico: a legjobb római élmények

A környéken van a Pantheon, a Piazza Navona és számos múzeum és templom, amelyekben sok Michelangelo, Caravaggio, Bernini mű látható.

Az Argentína Largo di Torre-tól rövid sétával fel lehet jutni a Pantheonig, ezen túl pedig Róma politikai központja, a Piazza Colonna. A közelben, a Via del Corso utcán, a Galleria Doria Pamphilj a főváros egyik legkiválóbb magán művészeti gyűjteményének ad otthont.

A Corso Vittorio Emanuele II, a térségen át vezető főút túloldalán minden út Campo de 'Fiorihoz vezet, ahol színes napi piac találahtó. A középkori zsidó gettó, egy csodálatosan hangulatos környéken, romantikus zugokban, rejtett piazzákban és kóser trattoriákban.

3. nap Monti, Esquilino és San Lorenzo 

A Stazione Termini közlekedési csomópont egy nagy és kozmopolita terület, amely első pillantásra forgalmasnak és elsöprőnek tűnhet. De a forgalomtól zajos utcái között elrejtve gyönyörű templomok vannak, Róma legjobb, még nem felfedezett művészeti múzeuma a Palazzo Massimo alle Terme, valamint a divatos Monti, a diákok által kedvelt San Lorenzo és a bohém Pigneto negyedek.

Esquilino-t Róma hét dombjának egyikéről nevezték el, magában foglalja a Stazione Termini (Róma fő vasútállomása és közlekedési csomópontja) és a Piazza Vittorio Emanuele II (Róma legnagyobb városi tere) körüli lejtős utcákat. Itt található a csodálatos Santa Maria Maggiore-bazilika.

A Colosseum felé lefelé haladva eljut Montiig, egykor az ősi város hírhedt Suburra nyomornegyedéhez - vörös lámpás negyedhez és Julius Caesar gyermekkori otthonához. Kávézói, bisztrói, butikjai és „enoteche” (borbárjai) most nagyon népszerűek; a hétvégén Róma fele özönlik ide vásárolni, inni és enni. 

A Terminitől keletre, San Lorenzo nyüzsgő hallgatói negyede nem fog mindenkit megnyerni - ez volt az a terület, amelyet a második világháború idején a szövetségesek bombáztak.

4. nap San Giovanni és Testaccio

A kerület könnyen felosztható két különálló helyre: San Giovanni és a Celio, valamint Aventino és Testaccio. 

A San Giovanni negyed központja a Basilica di San Giovanni-tól Laterano-ban. Könnyen elérhető metróval. Miután felfedezte a bazilikát és a környező piazza-t, menjen lefelé a Via di San Giovanni in Laterano-n a Colosseum felé.

A Basilica di San Clemente lenyűgöző templom, néhány kísérteties földalatti rommal. Innen át lehet sétálni a Celio-ra, a zöld dombra, amely a Colosseumtól délre emelkedik. Nincs sok látnivaló, de a kecses Villa Celimontana park remek hely a tömeg elől menekülve. Délebbre a Terme di Caracalla tornyos romjai izgalmas látványt nyújtanak.

Nyugaton, a Tiberis partján, a Testaccio egykor munkásosztálya egy gasztronómiai hotspot, kiváló trattoriákkal és népszerű éjszakai szórakozóhelyekkel. A fölötte magasodó Aventino-hegy számos középkori templommal és Róma egyik legfőbb érdekességével büszkélkedhet - híres kulcslyukból nyílik kilátás a Szent Péter-kupolára.

5. nap Dél-Róma: a legjobb kerékpározáshoz

Dél-Róma egy kiterjedt környék, amely négy különálló területet foglal magában a turisták számára:

#1 a római romjairól, katakombáiról és a bukolikus vidéki levegőről híres Via Appia Antica. Mezők veszik körül a rozoga régi, kövekkel burkolt utat - a világ egyik legrégebbi útja és nagyra értékelt római cím. A fő látnivalók gyalogosan is megtehetők.

#2 Via Ostiense: utcai művészetek szivárványával és élvonalbeli éjszakai életével. Látogasson el a hatalmas bazilikába, San Paolo Fuori le Mura-ba.

#3 festői Garbatella

#4 EUR, a Mussolini futurisztikus épületfejlesztése az olasz Fendi divatház élén áll, amelynek globális központja itt található.

Mindez eléggé szétszórt, de a tömegközlekedési kapcsolatok megfelelőek.

6. nap Trastevere és Gianicolo

Régi macskaköves utcák és bohó hangulatával mindig trendi Trastevere végtelenül fotogén és nagyrészt autómentes. Esténként tömegek nyüzsögnek a divatos éttermekben, kávézókban és bárokban. Mindezek mögé emelkedve a Gianicolo domb egy kis friss levegőt kínál, és remek kilátást nyújt Rómára.

A Trastevere legfontosabb látnivalók közé tartozik a csillogó Trastevere-i Santa Maria bazilika ; Villa Farnesina, az egyik leglélegzetelállítóbb freskóval díszített villa; és a káprázatos, mégis gyakran figyelmen kívül hagyott műgyűjtemény a Galleria Corsini .

A Gianicolo tetején ne hagyja figyelmen kívül Bramante ékszerdobozát, a Tempiettót .

7. nap Tridente, Trevi és a Quirinale 

A Trevi-kút és a Spanyol lépcső tele van turistákkal. Dizájner butikok, divatos bárok, divatos szállodák, valamint néhány történelmi kávézó és étterem zsúfolja az utcákat a tridentei Piazza di Spagna és a Piazza del Popolo között, a Piazza Barberini és a Trevi-kút környékén, a Quirinale-i elnök palota is itt található.

Érdemes egy egész napot szentelni Tridente, Róma legelbűvölőbb kerületének felfedezésére. Kezdjen egy kávéval a történelmi Caffè Greco bárjában, majd a Spanyol lépcsőnél, a Piazza del Popolo-nál és egy vagy két kisebb látnivalónál (Ara Pacis, Casa di Goethe, Keats-Shelley House).

A környék gyalog könnyen felfedezhető - csak egy rövid sétára található a Centro Storico vagy a Piazza Venezia tértől, és könnyen elérhető a Spagna és a Flaminio metróállomásoktól.

A Quirinale és Trevi környékének felfedezésével rengeteg művészeti galéria, templom, ősi hely és palota látogatható - a Trevi-kút, a Palazzo Barberini és a Chiesa di San Carlino alle Quattro Fontane álljon a lista élén.

8. nap Vatikán, Borgo

A Vatikán, a világ legkisebb szuverén állama, Róma történelmi központjában. 

A közeli nevezetesség, a Castel Sant'Angelo (Angyalvár) a Borgo kerület fölött magasodik.

A Vatikán és a folyó között fekszik a Borgo. Kevés maradvány maradt az eredeti középkori kerületből, amelyet Mussolini 1936-ban nagyrészt elpusztított, hogy utat engedjen a Via della Conciliazione felé, amely a Szent Péter tértől a Castel Sant'Angeloig vezet.

9. nap Villa Borghese és Észak-Róma: A legjobb környék a családok számára

Kiindulópont a Villa Borghese, egy vonzó park, amely a város állatkertjét, a legnagyobb modern művészeti galériát és a lenyűgöző etruszk múzeumot látnivalója közé sorolja. Nagyszerű színfoltja a Museo e Galleria Borghese, amely Róma egyik legnagyobb művészeti múzeuma.

A Piazzale Flaminio felől villamos vezet fel a Via Flaminia útján Róma két legfontosabb modern épületébe: Renzo Piano koncertközpontjába, az Auditorium Parco della Musica és Zaha Hadid kortárs művészeti galériájába, a MAXXI-be. Folytassa az utat, és eljut a Ponte Milvio-hoz, amely egy ókori római csata szép gyalogos hídja és színhelye.

A folyó felett a Piazzale di Ponte Milvio forgalmas éttermeit a környék jómódú lakói gyakran látogatnak. Nyugaton tömegek érkeznek a Stadio Olimpicoba, ahol élvonalbeli labdarúgás, a Six Nations rögbi és az alkalmi rockkoncert zajlik.

A Villa Borghese-től keletre a Via Salaria, a régi római út egy intelligens lakó- és üzleti negyeden halad át. Északon a Villa Ada park észak felé terjeszkedik, míg délen a Via Nomentana lakóterületen halad át. A Via Nomentana utcán a Villa Torlonia egy magával ragadó park, és a Sant'Agnese Fuori le Mura bazilika Róma legrégebbi keresztény mozaikjait őrzi.

Róma e részén néhány kiemelkedő fagyizó van. Ilyen például a Neve di Latte , egy ártalmatlan megjelenésű hely a MAXXI közelében, amely a város legjobb klasszikus fagyiját árulja. A Gelateria dei Gracchi és a folyón túl az Al Settimo Gelo is népszerű fagyizó, amely kreatív ízeiről és természetes összetevőinek felhasználásáról ismert.Tartomány:Lazio
Település:Roma
GPS: 41° 53′ 35.95308″, 12° 28′ 58.55556″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward