» Magyarország

» Magyarország » Veszprém


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A doba-somlóvári Erdődy-kastély parkjának európai jelentősége abban rejlik, hogy az Esterházy-hercegek híres francia építésze, a dobai kastélyt és parkot is tervező Charles Moreau akadálytalanul valósíthatta meg a 18. századi Angliában létrejött klasszikus tájkerti stílust az 1820-as években.


Az egyemeletes, klasszicista stílusú dobai Erdődy-kastély és csaknem 100 hektáros parkja az ország legjelentősebb műemlékei közé tartozik.

Charles Moreau-t Erdődy József gróf 1818-ban bízta meg a tervezéssel és építéssel, s az elkészült hatalmas angolparkról nem véletlenül írták akkoriban, hogy "az elsők közé tartozik az egész birodalomban" .

Moreau munkáját tanítványa, Heinrich Koch folytatta, s a 19. század utolsó évtizedétől immár négy halastó díszelgett a páratlanul festői tájolású parkban.

Mivel a kastély dombtetőre épült, 360 fokos szögben tárultak fel az Erdődy-birodalom szomszédos falvainak templomtornyai és mindenekelőtt a szomszédos Somló-hegy ormán álló "családi" várrom, amely után az új kastély is a Somlóvár nevet kapta.Tartomány:Veszprém
Cím:Doba
GPS: 47° 9′ 57.71268″, 17° 22′ 47.37936″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward