» Magyarország

» Magyarország » Vas


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Elkészült a Jáki templom belső restaurálása, a turisták is újra látogathatják a magyar középkori építészet egyik legjelentősebb épületét.


A román kori jáki apátsági templom restaurálásra, átfogó építészeti felújítása mellett egy olyan látogatóközpontot is létrehoznak, amely a Ják-nemzettséget, a település történelmét és az egykori apátsági kolostor életét mutatja be.

Régészeti feltárást végeztek, befejezték a falkutatást, a falfelületek és freskók restaurálását, valamint elvégezték azokat az építészeti munkákat, amelyek a templom használatát és hosszú távú állagmegóvását szolgálják, többek között korszerűsítették az épület elektromos hálózatát és hangosítását.

Hátra van még némi munka a sekrestye homlokzatán és be kell fejezni a nyugati kapu restaurálását.

A projekt megvalósítása a templomkert rendbetételével, a sétányok, lépcsők, kapuk felújításával folytatódik.

A régészeti feltárások során bebizonyosodott, hogy a XIII. század első felében épült templom helyén állt már egy korábbi épület. A 13 méter hosszúságú épület feltevésük szerint XI. századi, egyházi célokat szolgálhatott, templom lehetett.

A templombelsőben végzett ásatások során rátalálhattak a Ják nemzetség temetkezési helyére, nagy valószínűséggel kijelenthető az is, hogy egy feltárt téglasírban megtalálták Jáki Nagy Márton, a jelenlegi templom építtetőjének sírját és földi maradványait is.Tartomány:Vas
Cím:Ják
GPS: 47° 8′ 35.81628″, 16° 34′ 54.77736″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward