» Olaszország

» Olaszország » Piemonte


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az Alta Via del Sale (Magas Sóút) egy látványos, volt katonai út, amely a Piemonti és a Francia-Alpokat köti össze a Ligur-tengerrel, és 1800 és 2100 méteres tengerszint feletti magasságban, ritka szépségű tájakon - hágókon, hajtűkanyarokon és merész átjárókon - keresztül vezet.


A teljesen aszfaltozatlan útvonal a Cuneo tartománybeli Limone Piemonte és a liguriai hegyvidéki Monesi di Triora között mintegy 30 km hosszan összeköti egymást. A tranzit a nyári hónapokban, a hó elolvadása után, valamint ősszel a gyalogosok, kerékpárosok és gépjárművek számára is nyitva áll (kivéve a hét néhány napját, amikor a Via del Sale csak a gyalogosok és kerékpárosok számára van fenntartva).

Körülbelül június közepétől október közepéig tart nyitva. A gyalogosok és kerékpárosok (MBT és E-BIKE) számára ingyenes, míg a motorizált járművek számára korlátozott és fizetős a belépés. Az út több bejáratról is megközelíthető: Limone Piemonte, Ormea-Upega di Briga Alta, Triora, Pigna, La Brigue (F) és Tenda (F); ezeken kívül vannak bejáratok a Gesso és Pesio völgyekből, amelyek a túrázók és kerékpárosok számára vannak fenntartva.

Az Alta Via del Sale (Magas Sóút) egy látványos, 1800 és 2100 méteres tengerszint feletti magasságban kanyargó, volt katonai út az Alpokban, a francia-olasz határ közelében, az Alpok fő vízválasztóján.

Az útvonal a Colle di Tenda erődítménynél kezdődik, amely a Limone Quota 1400-tól egy kanyargós aszfaltúton érhető el. A Forte Altót, a Forte Centrale-t és a laktanyát elhagyva kelet felé tekerünk, és hamarosan elérjük a Cabanaira fizetős bejáratot, egy sífelvonónál. Röviddel ezután keresztezi a Colletto Campanint, gyönyörű falú hajtűkanyarokkal. Enyhe emelkedőkkel és lejtőkkel folytatjuk a piemonti oldalon, és nem sokkal a Colle della Boaria előtt elérjük a sziklába vájt, látványos és kitett hajtűkanyart, amelyet Zabriskie Pointnak is neveznek.

Továbbhaladunk a kietlen Carsene vidékén keresztül, lapos sziklákkal és legelőkkel, a Don Barbera tanyáig, a Colle dei Signori hegységben, a Marguareis lábánál található Rifugio Don Barberáig. Egy félhegyi ösvényen megkerüljük a Cima di Pertegà füves piramisát, és belépünk a Bosco delle Navette nagyméretű tűlevelű fák kiterjedt és sűrű erdejébe. A Poggio del Lagone (elágazás a Case dei Cacciatori felé) után kb. 1,5 km után az erdei út (autók nélkül) balra ágazik el, és leereszkedik a fenyőerdőbe, ahol csatlakozik az Upega felé vezető úthoz, ahonnan - szintén aszfalton - tovább lehet menni Viozene és Ormea felé. 

Aki ehelyett a Via del Sale útvonalon szeretne tovább haladni, annak a Passo di Tanarello fárasztó kis hajtűkanyarjait kell megmásznia. A hágó előtt lehetőség van kitérőre a Monte Saccarello kilátóhoz, Liguria legmagasabb hegyéhez és a Megváltó monumentális szobrához.

A Saccarello hegy csúcsa 1947 óta közigazgatási határpont Imperia és Cuneo tartományok között, valamint államhatár Olaszország és Franciaország között (Tengeri-Alpok megyéje). A Tanaro forrása itt található. Három völgy találkozásánál fekszik: északkeleten a Tanaro völgye, nyugaton a Roia völgye, délkeleten pedig az Argentina völgye. A keleti Anticima csúcsán, 2164 m tengerszint feletti magasságban található egy nagyméretű bronzszobor, amely a Megváltó Krisztust ábrázolja, és a 20. század elején minden olasz régió legmagasabb hegyén elhelyezett szoborcsoport része.

A Tanarello-hágótól dél felé haladunk tovább a Roja lejtőjén, és a következő Passo di Collardente hágóig veszítünk magasságunkból. Egy rövid, rögösebb szakasz vezet a Bassa di Sanson kereszteződéshez, ahonnan hosszú, többnyire földút vezet tűlevelű erdőkön keresztül Brig és Tenda felé.Tartomány:Piemonte
Cím:Alta via del sale
GPS: 46° 32′ 52.76724″, 10° 8′ 19.41216″
Honlap: https://www.altaviadelsale.com/ita/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward