Applikáció készült a torinói lepelről

2013. április 7.

print

Applikáció készült a torinói lepelről

A lepel digitális fényképe és története húsvéttól letölthető iPhone és iPad alkalmazáson (Sindone 2.0), magyarul is. Az újabb kutatások szerint nem középkori hamisítvány a torinói lepel.

A lepel digitális fényképe és története húsvéttólletölthető iPhone és iPad alkalmazáson (Sindone 2.0) , akár magyar nyelven is.
 
A torinói lepel 436 centiméter hosszú és 110 centiméter széles lenvászon anyag. A rajta levő képmás egy keresztre feszített embert ábrázol, akinek testén keresztrefeszítés okozta sérülések láthatók. A lepel korát és eredetét régóta tartó tudományos vita kíséri.

Az újabb kutatások szerint nem középkori hamisítvány a torinói lepel. Egy most megjelent olasz könyv Jézus halála körüli időpontra datálja az ereklyét. A Páduai Egyetem tudósainak kutatási eredményeit Giulio Fanti professzor és Saverio Gaeta újságíró tárta a nyilvánosság elé az Il Mistero della Sindone (A lepel rejtélye) című könyvükben. A vizsgálatok az ereklyét az i. e. 300 és i. sz. 400 közötti időszakra teszik.

A vizsgálat során a tudósok infravörös fényt és spektroszkópiát (színképelemzést) – sugárzási intenzitáson alapuló mérési módszert – alkalmaztak, amellyel a speciális, klimatizált helyiségben tárolt lepel szálait tanulmányozták. A vizsgálatok a korábbi elemzésekre is nagyban támaszkodtak, amelyek kizárólag a Szentföldön fellelhető por és pollen nyomait fedezték fel a szöveten.

A kutatók eddig nem tudták megmagyarázni, hogyan keletkeztek a leplen az emberi test, továbbá a szögek által okozott sérülések a csuklókon és a lábakon, tüskékből származó szúrásnyomok a homlokon és egy lándzsa okozta seb az oldalán. Fanti szerint egy rendkívüli sugárzás okozta behatás is lehet erre a magyarázat, amit csodának is nevezhetünk.

Az ereklyét a torinói Keresztelő Szent János Székesegyházban őrzik.

 

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play