Belépődíjért látogatható egy középkori falu

2013. április 15.

print Hetedhétország.hu

Belépődíjért látogatható egy középkori falu

Civita di Bagnoregio elég bizonytalanul áll egy sziklán mély szakadékokkal körülvéve Lazio-ban, abban a tartományban, amelyben Róma is található. 

A gyakori sziklaomlások miatt a várost a helyiek „il paese che muore”-nak, azaz a „haldokló városnak” hívják: A legtöbb bennszülött már hosszú ideje elmenekült, és most már csak egy pár művész, bolt tulajdonos és külföldi él itt.

A Rómától 160 kilométerre fekvő településen most már 2,5 euróért belépőjegyet kérnek a látogatóktól, hogy felújíthassák az épületeket – adta hírül a Telegraph brit napilap. Ez az első település Olaszországban, ahol belépőjegyet kérnek – Velencében egyszer majdnem bevezették, hogy egy kicsit csökkentsék a turisták számát, akik elözönlik a lagúnát minden nap, de végül elvetették az ötletet.

A városka vezetői arra számítanak, hogy a turista adóból hamar helyre fogják hozni várost, amelyet csak az egyetlen úton lehet megközelíteni, egy kis gyalogos hidacskán egy mély szakadék felett.

A belépődíjat csak a jövő hónaptól kezdve vezetik be.

Civita di Bagnoregio-t az etruszkok alapították körülbelül 2500 évvel ezelőtt, egy tufa-hegyen, amely az évszázadok során a víztől erősen elmállott.

A város a 16. század során hanyatlani kezdett, amikor néhány ház egyszerűen lecsúszott a hegyről bele a szurdokba. Az elnéptelenedés viszont megőrizte a kisvárost, úgy, ahogy az a középkorban volt látható, és ez egy népszerű turista attrakcióvá teszi.

A város népessége körülbelül 15 fő, ez százra nő a nyár folyamán, amikor a kávézók, éttermek és boltok kinyitnak a látogatók számára.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play