Opera és balett a pompeji ókori színházban

2014. szeptember 12.

print MTI

Opera és balett a pompeji ókori színházban

Első alkalommal nyitja meg kapuit operaelőadások előtt a pompeji régészeti ásatások területén levő ókori Teatro Grande: Giacomo Puccini és Georges Bizet operáját adják elő szeptember közepén az az első pompeji fesztivál keretében.

Szeptember 18-án Puccini Bohémélet című operája csendül fel a cataniai Teatro Massimo operaház zenekarával Alberto Veronesi olasz karmester vezényletével, Mimi szerepében Amalia Avilán kolumbiai születésű szoprán, Rodolfóéban az olasz tenor Vittorio Grigolo lép fel. Szeptember 20-án este a Carmen két felvonásos balett változata látható. 

Mindkét darabnak rendkívüli díszletet ad a Krisztus előtti 2. században emelt szabadtéri pompeji színház. A szeptemberi bemutatkozás kísérleti jellegű annak felmérésére, hogy Pompejiben lehet-e a veronai arénához hasonló operaszezont rendezni - mondta el a fesztiválprogram bemutatásakor Dario Franceschini olasz kulturális miniszter.

A pompeji fesztivál nem titkolt célja a régészeti terület kulturális értékének növelése - hangoztatta az olasz miniszter. Dario Franceschini elmondta: szeptember első vasárnapján mintegy 18 ezer látogatója volt az ásatásoknak. Közülük lehet, hogy sokan egy esti operára is visszatérnének.

Hozzátette: ha a mostani két előadás iránt lesz érdeklődés, a pompeji fesztivál jövőre már hét darabbal folytatódhat.

A kétezer év óta először használt Teatro Grande ezer néző befogadására alkalmas, de a nézőteret további hatszázötven üléssel tudják bővíteni. A számítások szerint a két szeptemberi előadás összbevétele nyolcvanezer euró (több mint 24 millió forint) lesz. Ennek tíz százalékát a pompeji régészeti felügyelet kapja meg.

A tervek között szerepel a pompeji kör alakú amfiteátrum használata is. A szintén ókori műemlék restaurálása 2010-ben fejeződött be. A húszezer férőhelyes amfiteátrumban utoljára a Pink Floyd brit rockegyüttes lépett fel 1971-ben. 

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play