Friss levegő, hütték - titkos túratippek Ausztriából

2021. május 19.

print Hetedhétország.hu

Friss levegő, hütték - titkos túratippek Ausztriából

A túrázás segít teljesen kikapcsolni, köszönhetően annak, hogy minden egyes lépéssel közelebb kerülünk a természethez. Ausztria alpesi és távtúraútvonalai a természetbarátok mellett az ínyenceknek is számtalan meglepetést tartogatnak.





A túrázás egyet jelent a természet felfedezésével, a friss levegőn végzett aktív mozgással, az adott régió kulináris kínálatának megismerésével, valamint az alpesi menedékházakat üzemeltető szívélyes házigazdákkal történő érdekes találkozásokkal. Ausztria túrarégióiban ilyen és ehhez hasonló élmények egész sora várja a kirándulókat. A különféle túrák között a sportkedvelők, természetbarátok és ínyencek egyaránt megtalálhatják a számukra legmegfelelőbbet. A kínálat Karintia és Kelet-Tirol többnapos túráitól kezdve a Raxon tett kulináris túrákig terjed, amikor hüttéről hüttére kirándulhatnak a vendégek. A csodás természet mellett valamennyi túrában közös, hogy az útvonalak mentén található kilátópontokról lélegzetelállító kilátást nyílik a környező tájra.

Kirándulás Kelet-Tirol legmagasabb hegye körül

A Venediger Süd alpesi túraútvonal hét szakaszon kínál magával ragadó élményeket a túrázóknak.

A Kelet-Tirolban található Venediger Süd magaslati túraútvonalon lélegzetelállító kilátás, hóborította hegycsúcsok és otthonos hangulatú alpesi kunyhók várják a túrázókat. A 3666 méter magas Großvenediger körül kanyargó alpesi túraútvonal összesen hét szakaszból áll. A túra egyik fénypontja a türkíz színben ragyogó Eissee és a környező bizarr sziklaformátumok, amelyek igazán különös hangulatot árasztanak. A Türmljoch magaslatra felérve a legtöbben elhelyeznek egy újabb követ a már itt található számtalan kőtorony egyikén.

A Venediger magaslati túraútvonalon ismeretlen fogalom a nyüzsgés és a tolongás, és nincsenek felvonók vagy sípályák sem a közelben, amelyek elvonnák a figyelmünket a környező tájról. Az akadozó térerő pedig remek segítség, hogy csak a túrázásra koncentráljunk. A hét szakasz mindegyike egy új világot tár fel a túrázók előtt és amikor felszáll a köd, zavartalan kilátásban lehet részünk a gleccserre.

Útközben otthonos menedékházak csábítanak pihenőre: 2200 méterrel a tengerszint felett található például az Essener-Rostocker hütte, amely nemcsak egy menedékház, hanem közkedvelt találkozóhely is. A második szakaszon a Türmljoch felé vezető úton fekszik a Johannishütte, amely Ausztria negyedik legmagasabb hegyére és annak gleccservidékére kínál ámulatbaejtően szép kilátást. Emellett a kulináris kínálat is önmagáért beszél: regionális finomságok várják az éhes túrázókat, valamint saját készítésű kenyér, illetve bárány- és vadhúsból készülő specialitások gondoskodnak a következő szakasz megtételéhez szükséges energiáról.

Magasan, mint a sasok

Az Adlerweg alpesi távtúraútvonalon a lenyűgöző táj és a különleges kulináris élmények gondoskodnak a maradandó élményekről.

Az Adlerweg összesen 320 kilométer hosszan kanyarog és kínál csodás kilátást Tirol legmagasabb hegyláncaira. A 24 szakaszból álló magaslati túraútvonal többek között az Imst üdülőrégiót is érinti, amely nagyszerű túrák egész sorával várja a természetbarátokat. A 19. szakasz az Anhalter hüttétől a Hahntennjoch hágón át a Hanauer hüttéhez vezet. Ez a szakasz a Muttekopf pihenőtérségen át vezet, amely 38 négyzetkilométer kiterjedésű. Itt a túrázók érintetlen környezetben töltődhetnek fel, például a Karsee körüli réteken, ahol séta közben ritka alpesi virágokat is felfedezhetnek. Túrázás közben ideális pihenőhelynek kínálkozik az 1943 méter magasan található Muttekopfhütte, amelyben frissen készülő, regionális termékek várják a kirándulókat. A vendégek itt megtapasztalhatják, milyen nagyszerű kulináris kínálattal büszkélkednek Ausztria alpesi menedékházai: a házigazda, Andreas Riml mintegy 50 féle borból álló, igazán egyedülálló italkínálattal büszkélkedhet.

Túrázás Karintiában

A túrázók körében igazi titkos tippnek számító Déli-Alpok panorámaút (Südalpen) 17 szakaszon, 227 kilométeren és 13500 méternyi szintkülönbségen át kanyarog és köt össze egymással három karintiai régiót.

A vadregényes távtúraútvonal a rosentali Carnica régióból kiindulva a Klopeiner See régión át a Lavanttal régióba vezet. A teljes útvonalat nagyjából két hét alatt lehet bejárni. Az egyes szakaszok külön-külön azonban néhány óra alatt is megtehetők. Aki nekivág az útnak, feledhetetlen élményekkel gazdagodhat. 

A változatos túraútvonal számos pontja lenyűgöző panorámát kínál a környező tájra. Jó idő esetén a túrázók az északon található Hohe Tauerntől elláthatnak egészen a délen elnyúló Dinári-hegységig. A túrázást a völgyben kanyargó Dráva folyó és a kéklő tavak lélegzetelállító látványa, valamint a hangulatos alpesi kunyhókban tett kulináris pihenők teszik feledhetetlen élménnyé. A vendéglátók a komfortos szálláslehetőség mellett olyan regionális finomságokkal várják a túrázókat, mint a rosentali Kirchtagsuppe, más néven savanyú leves, illetve a bárányhúsból készülő sült kolbász.

Ínyenctúra a Raxon

A Bécsi Alpokban történő kirándulást a változatos kulináris élmények teszik igazán maradandó élménnyé.

A menedékházban eltöltött idő gyakran az egész túrázás legkiemelkedőbb fénypontja: a friss hegyi levegőn, a zöldellő alpesi rétek ölelésében elfogyasztott finomságok, amelyek többnyire a hüttéhez tartozó alpesi gazdaságból származnak, itt fent még jobban ízlenek. A Raxon az egyes hütték csak egy karnyújtásnyira találhatóak egymástól. A felvonóból közvetlenül a vendégházba: itt ez is lehetséges, például a Rax-Alm hegyi fogadó esetében, amely fűszeres gulyáslevesről is ismert. A hegyállomástól csupán néhány percnyi sétára, 1644 méterrel a tengerszint felett található az Ottohaus, amely favágószeletként ismert specialitásával hódítja meg a betérő vendégek szívét. A mintegy négy óra alatt bejárható Hüttenhüpfen túraút hüttéről hüttére kalauzolja a kirándulókat és érinti többek között a Seehüttét is, ahol a kirándulók kifejezetten családias környezetben kóstolhatják meg a házi készítésű túrógombócot.

Túrázás a szőlőskertekben

A városi túraútvonalakon a látogatók felfedezhetik Bécs zöld körgyűrűjét.

A Bécsi Városi Túraútvonalak 240 kilométer hosszan kanyarognak a főváros körül – elsősorban a Bécsi-erdőben vagy a Bécs közelében található pihenőövezetekben. Az útvonalak egyike az 1-es városi túraútvonal, amely csodálatos kilátást kínál a városra. A túraút a D jelű vasútvonalnak a borászatáról ismert bécsi városrészben, Nussfdorfban található végállomásától indul. Az enyhén emelkedő, de cserébe a városra és a Dunára csodás kilátást kínáló túraút szőlőskerteken és erdős területeken át vezet a Kahlenbergre. Útközben pihenőhelyek és fogadók, valamint hangulatos heurigerek csábítanak pihenőre, hogy például egy pohár zöld veltelinit kortyolgatva gyönyörködjünk a város látványában.

Aki szívesen túrázik vízparton, annak érdemes a Bécsi Vizek Túrautat választania. Ez az Öreg-Duna alsó és felső szakasza mentén vezet és számos érdekes információval, tudnivalóval szolgál a régió növény- és állatvilágáról.

A Bécs Város Erdő- és Mezőgazdasági Vállalata által kínált túraútvonalak mindegyike rendkívül jól kitáblázott és tömegközlekedéssel is könnyedén megközelíthető. A családokat a túraútvonalak legszebb helyein játszóterek és ülőhelyek várják, ahol jólesik megpihenni.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play