Olaszország tiltakozik a turistafolyosók ellen

2020. május 14.

print MTI

Olaszország tiltakozik a turistafolyosók ellen

Olaszország számára nem az a kérdés, hány az idei nyáron a Garda-tónál, hanem hogy egyáltalán érkezik-e külföldi turista Szicíliába vagy Szardínia szigetére.





Az európai uniós tagállamok között a  koronavírus-járvány következtében elrendelt határzárás kétoldalú megállapodással elhatározott oldása ellen emelte fel szavát Giuseppe Conte olasz miniszterelnök. A kormányfő szerint ez az EU-t alapját képző közös piac felszámolását jelenti.

Giuseppe Conte kijelentette, Olaszország elfogadhatatlannak tartja, hogy egyes európai tagállamok kétoldalú megállapodással újranyitják egymás közötti határaikat "kiváltságos idegenforgalmi útvonalak" biztosítására.

Ez a közös piac felszámolását jelentené - hangoztatta a római kormányfő. Olaszország így mintegy kimaradna az Európai Unióból, amit nem engedhetünk meg magunknak - jegyezte meg.

Giuseppe Conte tisztázást sürget az EU-n belül, telefonon egyeztetett Ursula von der Leyennel az Európai Bizottság elnökével.

Conte többek között Németország, Ausztria, Svájc Franciaország, Dánia bejelentésére utalt, miszerint június közepéig újranyitni készülnek a szomszédos államokkal közös határokat. Kivételt - Berlin és Bécs közlése szerint - Olaszország és Spanyolország jelenthet, az indoklás szerint továbbra is veszélyes járványhelyzet miatt.

"Berlin és Bécs kizárja Olaszországot" - szóltak az olasz napilapok címei. A kormányközeli Il Fatto Quotidiano úgy látta, miközben Olaszország még mindig azon vitázik, mekkora távolságra állítsa egymástól a napernyőket a strandokon, Horvátország "beelőzött" és biztonságos turistafolyosókról állapodott meg Németországgal.

Nem az a kérdés, hány német turista lesz az idei nyáron a Garda-tónál, hanem hogy egyáltalán érkezik-e külföldi turista Szicíliába vagy Szardínia szigetére - vetette fel az újság, hangsúlyozva, hogy a járványtól megkímélt délolasz tartományok semmivel sem veszélyesebbek a horvát tengerpartnál.

Luigi Di Maio olasz külügyminiszter azt javasolja, hogy az Európai Unió tagállamai egyidejűleg nyissák meg határaikat annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány miatti korlátozások után az idegenforgalom egyszerre indulhasson újra.

Az olasz diplomácia vezetője azt szorgalmazta, június 15-e legyen "az európai újraindulás napja". Mivel Németország ezen a napon készül újra megnyitni határait, "próbáljunk meg mindannyian egyszerre újraindulni" - hangsúlyozta Di Maio.

Elmondta, a római kormány el akarja kerülni, hogy az EU tagországai között a turisták olyan "kétirányú" folyosókon mozogjanak, amelyek más országokat kizárnak.

Luigi Di Maio hangsúlyozta, hogy osztrák kollegájával Alexander Schallenberggel már egyeztetett, és ígéretet kapott arra, hogy Ausztria átengedi Olaszország felé a német turistákat, akik tavaly a beutazók több mint 27 százalékát képviselték.

Az olaszországi idegenforgalom a nemzeti GDP 13, az olaszországi foglalkoztatottság 15 százalékát fedi le. Tavaly több mint 200 millió látogatót számolt, év eleje óta több mint 50 millió külföldi turistát veszített már el. Ha a nyári szezon is kimarad, az olasz turizmus akár 100 milliárd euró veszteséget halmozhat fel.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play