Michelangelo elveszett hídja Róma felett lebeg

2021. július 16.

print Hetedhétország.hu

Michelangelo elveszett hídja Róma felett lebeg

Rómában ideiglenes installációval tisztelegnek Michelangelo soha meg nem épült hídja előtt.





Michelangelo soha meg nem épült hídja 500 év után életre kelt.

Michelangelo Buonarroti álma, a Palazzo Farnese-t a Villa Farnesinával összekötő híd végre megvalósulhatott Olivier Grossetête francia művész projektjének köszönhetően.

A kartonpapírból készült "Ponte Farnese" három nagy héliumos léggömb segítségével a római Tiberis fölé függesztették fel, és a francia nagykövetséget a folyó túloldalán, Trastevere-ben található Villa Farnesinával kötötték össze.

A 18 méter hosszú "repülő hidat" több száz önkéntes, köztük gyerekek és diákok segítségével építették.

Az installációt július 13-án este - a francia nemzeti ünnep, a Bastille-nap előestéjén - avatták fel Virginia Raggi római polgármester és Christian Masset, Franciaország olaszországi nagykövete jelenlétében.

A hidat a Tiberis folyó Ponte Sisto melletti szakasza fölé emelték, ahol július 18-ig 18 méteres magasságban lebeg, mielőtt leszerelik és újrahasznosítják.

A 16. században Michelangelo III. Pál pápa (eredeti nevén: Alessandro Farnese, a 220. római pápa 1534-től haláláig) megbízásából egy hidat tervezett a Palazzo Farnese és a család tulajdonában lévő, a Tiberis túlsó partján lévő kertek között, ahol a Villa Farnesina, a mai Accademia dei Lincei székhelye található.

A Ponte Farnese azonban soha nem készült el, és csak a kezdeti szakaszáig jutott el, amely ma is látható a Via Giulián található "Arco dei Farnesi" néven.

Az építkezés azonban hatalmas költségekkel járt, és mivel a Farnese-alapok elapadtak, végül úgy döntöttek, hogy lemondanak az álomról.

Michelangelo terve 500 éven át csak papíron maradt meg, egészen mostanáig, amikor a rómaiaknak lehetőségük nyílt arra, hogy néhány napig elképzelhessék, hogyan nézett volna ki a híd.

(Címlapfotó: Arco dei Farnesi Rómában (c) wikipedia/Jensens)


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play