Műkincseket foglaltak le a "Putyin-palota" építészétől - olasz múzeumokba kerülnek

2022. augusztus 5.

print Hetedhétország.hu

Műkincseket foglaltak le a "Putyin-palota" építészétől - olasz múzeumokba kerülnek

150 művet foglaltak le olyan művészektől, mint Modigliani és Picasso.





Az olasz rendőrség 144 millió dollár értékű vagyontárgyakat - köztük műkincseket - foglalt le a "Putyin-palota" építészétől. A jelenleg Moszkvában tartózkodó Lanfranco Cirillo ellen adóügyi bűncselekmények miatt folyik nyomozás.

A 63 éves olasz építész, Lanfranco Cirillo annak a rejtélyes, 18 ezer négyzetméteres fekete-tengeri kastélynak a tervezője, amely sokak szerint Vlagyimir Putyin orosz elnöknek épült. Cirillo ellen adóügyi bűncselekmények miatt folyik nyomozás.

A Reuters hírügynökség szerint a vagyontárgyakat - művészeti alkotásokat, készpénzt és ékszereket mintegy 144 millió dollár értékben - az észak-olaszországi Bresciában egy "jól ismert szakembertől" vette el a Guardia di Finanza bűnüldöző szerv. Források megerősítették a Reutersnek, hogy az illető Cirillo.

Az Il Corriere della Sera című olasz napilap értesülései szerint mintegy 150 művet foglaltak le olyan művészektől, mint Modigliani és Picasso. Marco Tolla, a Guardia di Finanza munkatársa nem erősítette meg a jelentést, de a The Art Newspaper-nek elmondta: "A szokásos gyakorlat szerint, ha a bíróság a perben a bűnösséget megállapító ítéletet hoz, amely véglegesnek tekinthető, a műtárgyakat az állam elkobozza, és végső soron az olasz múzeumokra bízza".

Cirillo ügyvédje, Stefano Lojacono nyilatkozatában azt állítja: "A Moszkvában tartózkodó építész nagyon csalódott amiatt, hogy azt a tényt, hogy Olaszországban vásárolt néhány tekintélyes ingatlant és műtárgyat - és gondoskodott a feleségéről és a lányáról - most arra használják fel, hogy azzal érveljenek, hogy a külföldre költözését színlelte." Hozzáteszi, hogy Cirillo nem követett el semmilyen szabálytalanságot az olasz adókkal kapcsolatban. 

Még az év elején Cirillo ellen nyomozást indítottak az olasz hatóságok, mert állítólag nem fizette be 50 millió eurós adóját.

A hatóságok februárban razziát tartottak az olasz építész saját villájában, a Brescia melletti Roncadelle-ben, ahol olyan művészek műveinek kincsestárát fedezték fel és foglalták le, mint Pablo Picasso, Paul Cézanne, Wassily Kandinsky, Giorgio de Chirico és Lucio Fontana.

A Guardia di Finanza mintegy 100 ügynöke kutatta át a villát, amely Cirillo feleségének tulajdonában van, a 2013-19 közötti állítólagos pénzmosás és adócsalás ügyében folyó nyomozás részeként - jelentette a Giornale di Brescia. A tisztviselők egy tucat "nagy értékű" festményt foglaltak le, miután kiderült, hogy azokat nem regisztrálták a hatóságoknál, ahogy azt az olasz törvények előírják. Cirillo magánhelikopterét is lefoglalták.

Tolla szerint a korábbi lefoglalás és a mostani elkobzás ugyanannak az ügynek a része, hozzátéve, hogy a nyomozás "néhány hónappal ezelőtt" kezdődött, amikor a rendőrség tudomást szerzett a Cirillo helikopterével kapcsolatos "szabálytalanságokról", ami szélesebb körű nyomozást indított el. A legutóbbi lefoglalás inkább "megelőző jellegű", mint végleges, és a tárgyakat a bírósági ügy végső ítéletétől függően visszaszolgáltathatják - mondta.

A Trevisóban született Cirillo az 1990-es években Kuvaiton keresztül Oroszországba költözött, ahol kapcsolatokat épített ki befolyásos üzletemberekkel, köztük a jordániai-orosz vállalkozóval, Ziyad Manasirral. Azóta az építész a közelmúltban adott interjúiban azt állította, hogy 43 orosz milliárdosnak, valamint olyan vállalatoknak, mint a Gazprom és a Novatek, valósított meg projekteket. Cirillót 2014-ben Putyin díszpolgárrá avatta. Ügyvédei azzal érvelnek, hogy az építész hat év alatt Oroszországban szerezte jövedelmét, és nem kell adót fizetnie Olaszországban - adta hírül a Giornale di Brescia.

Putyin tagadta, hogy bármi köze lenne a Cirillo által tervezett fekete-tengeri palotához.

(Címlapfotó: Brescia (c) flickr/Gianni Belloni)


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play